nlc.hu
Család

Konfliktus hatása az egészségre

Árt az egészségnek, ha kerülöd a konfliktust!

A konfliktusokat nem elkerülni, hanem felvállalni kell – ezzel tesszük a legjobbat az egészségünknek is.

Abban a tévhitben élünk tömegesen, hogy a konfliktusokat jobb elkerülni, mert csak akkor lesz békés az életünk. Dr. Stephanie Moulton Sarkis klinikai szakpszichológus szerint azonban ezt a gyerekkorunkból hozott hibás mintát sürgősen le kellene vetkőznünk magunkról, ugyanis a nagy konfliktuskerüléssel akár az egészségünknek is árthatunk.

A konfliktusok elkerülése után mindig csak pillanatnyi a megkönnyebbülés, ám aztán kezdődik a hosszú önmarcangolás. A kutatások azonban azt mutatják, hogy ha felvállaljuk a konfliktust, vita lesz belőle, de ezzel megoldjuk a felmerült problémát, akkor a konfliktus miatti stresszválasz a szervezetben nem lesz jelentős, míg ha lenyeljük az indulatokat, állandósíthatjuk a stresszt magunkban – ez pedig köztudottan rossz hatással lehet az immunrendszerre. A szakember ezért azt javasolja, hogy legyen szó családi, munkahelyi vagy párkapcsolati konfliktusról, inkább ne válasszuk a konfliktuskerülő megoldásokat, mert csak az egészségünket kockáztatjuk ilyenkor.

Árt az egészségednek, ha kerülöd a konfliktust

Árt az egészségednek, ha kerülöd a konfliktust (Kép: Getty Images)

Egy tanulmányban azt kérték a 2000 résztvevőtől, hogy írják le nyolc egymást követő napon minden érzésüket és élményüket. Azt találták a válaszokban, hogy amikor egy embernek vitája akadt, de úgy érezte, megoldották közösen a gondot, akkor nem volt túl nagy érzelmi reakciója az ügyre, ám ha elkerülte a konfliktust, akkor rengeteg negatív érzést osztott meg ezzel az üggyel kapcsolatban. A következtetés szerint, ha vitázunk, nem pedig elkerüljük a konfliktust, akkor nagyjából feleakkora terhelést jelentenek a szervezetünknek a konfliktus miatt felbukkanó negatív érzések.

Arra figyelmeztet azért a pszichológus, hogy maradjunk inkább a vitázás talaján, és ne hagyjuk elfajulni a helyzetet veszekedésig. Vita közben csak annyi történik, hogy megbeszéljük az érzéseinket, egyeztetjük a problémáinkat és közösen próbálunk megoldást keresni.

A vita alapja egymás tisztelete, azaz a diskurzusból ilyenkor kihagyjuk a dühöt és az a szándék sem vezet minket, mint ami meghatározza a veszekedést: hogy belerúgjunk egymás érzelmeibe.

A veszekedés ugyanis támadás és védekezés harca, általában jó hangosan, a végén ajtócsapkodással. Amikor érzésekről beszélgetünk, persze nincs mit csodálkozni rajta, ha veszekedés lesz a vitából, ezért kell extra tudatosan és a tiszteletet szem előtt tartva, átgondoltan belemenni a konfliktusokba, mert csak így lesznek építő jellegűek ezek a viták, melyek valóban képesek az egészségünkre is jótékony hatást gyakorolni.

Vigyázz a mérgező emberekkel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top