nlc.hu
Család

Oltással járó kiváltságok Németországban

Felmentést kapnak a beoltottak a korlátozások alól Németországban, ezek lesznek az előjogaik

Egyelőre nem tudni, hogy a könnyítések a fertőzésen átesett 3 millió emberre is vonatkoznak-e majd.

Felmentést kaphatnak a járványügyi korlátozások alól az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) ellen védőoltással rendelkezők Németországban, de csak az utolsó adag oltás beadása utáni 15. naptól.  Negatív SARS-CoV-2-leletnek megfelelő bánásmód jár majd az úgynevezett teljes védőoltás esetén, vagyis ha az illető megkapta az oltást vagy több adagból álló oltásból az összes adagot.

Ez a szabály azt jelenti, hogy a 3. járványhullám megtörése után következő, „teszteléses alapú nyitási lépések” idején a teljes oltással rendelkezők külön SARS-CoV-2-teszt nélkül mehetnek például fodrászhoz vagy a korlátozások lazítása révén ismét megnyíló boltokba, és külföldi út után nem kell karanténba vonulniuk.

fodrász

A beoltottak a fodrászszalonokat is látogathatják (Fotó: illusztráció, iStock)

A tervezett szabályt arra a szakvéleményére alapozzák, amely szerint egy beoltott az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött, akinél negatív eredményt jelez az antigén gyorsteszt.

Az egyelőre nem ismert, hogy könnyítések a fertőzésen átesett csaknem 3 millió emberre is vonatkoznak-e majd.

Németországban egyelőre kizárólag két adagból álló oltást alkalmaznak a Covid-19 ellen, a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca-, és a Moderna-féle vakcinát.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI / Vajda János

A legfrissebb koronavírusos hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top