nlc.hu
Család

A Magyar Orvosok Szakszervezetének nyílt levele Orbán Viktorhoz

Magyar Orvosok Szakszervezete: Ne nyissanak még az óvodák és az alsó tagozatok!

A szakszervezet elnöksége nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

A kormány döntése értelmében jövő héttől fokozatosan nyitják az iskolákat, április 19-én az óvodákba és az általános iskolák alsó tagozatába térhetnek vissza a gyerekek. Ugyan az oltás jól halad, de hogy mennyire van itt az ideje az iskolanyitásnak, arról megoszlanak a vélemények.

A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöksége egy, a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben azt írta, csatlakoznak a Magyar Orvosi Kamara, illetve a pedagógusok, a szülők és gyermekek érdekképviseleti szervezetei által megfogalmazottakhoz, és arra kérik a kormányt, hogy halasszák el az április 19-re tervezett oktatási intézmények nyitását az óvodák és alsó tagozatos osztályok esetében is, az ne legyen kötelező, a jelenléti oktatás akkor kezdőjön meg, amikor a pedagógusok és az oktatást segítő dolgozóknál már kialakult az oltások utáni védettség. Illetve azt is írják, hogy állam vállalja át az otthon maradó szülők bérköltségeit!.

A levélükben kitérnek arra is, hogy a koronavírus brit variánsa a fiatal, egészséges felnőttek és a gyermekek esetén is súlyos, életveszélyes állapotot alakíthat ki, és sajnos ezekben a korosztályokban is akár halálos szövődményekhez vezethet, illetve sajnos számolni kell a poszt-covid szindróma hatásaival is.

“Az óvodás és alsós általános iskolás gyermek esetén ráadásul a távolságtartás, higiéniás szabályok betartása gyakorlatilag lehetetlen. Ez azt jelenti, hogy ha egy csoportba vagy osztályba egyetlen fertőzött gyermek is bekerül, az nagyon nagy eséllyel akár az egész csoportot is megfertőzheti. Ráadásul a gyermekek a szüleiknek is hazaviszik a fertőzést, akik között még nem elég magas az átoltottság mértéke. A szülők között is nagyon súlyos, életveszélyes fertőzés alakulhat ki, további gyermekek válhatnak árvává vagy félárvává, miközben egyetlen ilyen eset is borzasztó tragédia. Jelenleg a kockázat és a veszteség túl nagy – de mindez megelőzhető, elkerülhető” – áll a nyílt levélben.

(via ATV.hu)

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertőtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája.A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertőtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Még több hír az iskolanyitásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top