nlc.hu
Család

Háziállatoknak beadható koronavírus-védőoltás

Elkészült az első háziállatoknak beadható koronavírus-vakcina, ez róla az állatorvos véleménye

Oroszországban kifejlesztették a házi kedvenceknek beadható koronavírus-vakcinát. Az állatorvos azonban nem javasolja az oltást.
Kutya a fotelban

Miután 2020 februárjában az első kutya koronavírus-tesztje pozitív lett Hongkongban, több állatorvos is azon fáradozott, hogy kifejlesszen egy házi kedvencek oltására alkalmas vakcinát. Oroszországban ez nemrégiben sikerült is, elkészült a négylábú kedvenceknek beadható védőoltás.

A járvány kitörése óta két állat pusztult el koronavírus-fertőzés miatt, de mindkét állat súlyos betegségben szenvedett. A kutyákon kívül a házi macskák, a nagymacskák és a vadászgörények is fogékonyak a koronavírusra, de náluk sem igazoltak még súlyos esetet.

A Tényeknek nyilatkozó Juhász Attila állatorvos szerint alaptalan a kisállat-tulajdonosok aggodalma. A tudomány mai állása szerint ugyanis a házi kedvencek nem tudják az embereket megfertőzni. Ezért csak akkor ajánlja az oltást, ha egy állatfej esetében bizonyított, hogy az embernek is képes átadni a vírust.

Balázs Andi színésznő és férje négy kutyával élik a mindennapjaikat. Nagyon odafigyelnek a négylábúak étkezésére, speciális vitaminos eledelt adnak nekik, és a koronavírus-járvány alatt még többet foglalkoznak a kutyákkal. Balázs Andi elmondta azt is, hogy ha kedvenceik egészsége érdekében szükséges lenne, beadatná nekik a védőoltást.

(Kiemelt kép: Unsplash/Jexo)

Koronavírus a kutyáknál:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top