Aktuális

Nem elég, hogy a kutyák-macskák elkaphatják a koronavírust, szövődményeik is lehetnek

Egy kutatás a házi kedvencek és a Covid-19 viszonyát vizsgálta.

A kanadai University of Guelph kutatói azt tanácsolják, hogy ha valakit megfertőzne a koronavírus, az embereken kívül a háziállatokat is kerülje el – írja a The Sun brit lap. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a fertőzést nem csak az emberek adhatják át a kedvenceiknek, hanem fordítva is, a koronavírus kutyákról-macskákról is átterjedhet az emberekre.

A vizsgálatban 17 macskától, 18 kutyától és egy görénytől vettek nyálmintákat, majd ezeket vetették alá koronavírus-tesztnek. A cicák közül 7, a kutyák közül 2 egyednél találtak Covid-antitesteket, ami arra utal, hogy korábban már átestek a fertőzésen.

kutya macska is elkaphatja a koronavírust

A kutyák-macskák szervezetében nem módosul a koronavírus, így akár az embert is megfertőzhetik (Fotó: Getty Images)

„Ezek csak előzetes eredmények, de ezek is arra utalnak, hogy a koronavírus-fertőzöttek háztartásában élő állatok nagy része szintén átesik a fertőzésen” – magyarázta Dorothee Bienzle professzor, a kutatás vezetője.

A szakember rámutatott, hogy a fertőzésen áteső macskáknak légzési nehézségei és más tünetei is voltak, a gazdáik betegségével egy időben. Bienzle elárulta, hogy bár nem jelentettek még olyan esetet, amikor egy háziállatról emberre terjedt volna a vírus, a kutatók megállapították, hogy a kórokozó nem változik meg a háziállatok szervezetében, így elképzelhető ez a lehetőség is.

További híreink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top