nlc.hu
Család

Felgyorsítják az oltási programot

Tíznapos oltókampány indul, 45 év fölött mindenkit beoltanának

Néhány nap múlva nagyobb mennyiségű vakcina érkezik az országba, ezért felpörgetik az oltási programot.
Koronavírus-oltás

Kedden két olyan e-mailt is kaptak a háziorvosok a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), amelyek az oltási program felpörgetéséről árulkodik.

A Telex birtokába került levelek egyike arról szól, hogy az április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén nagyobb mennyiségű Sinopharm vakcina érkezik az országba. Emiatt országos intézkedéseket vezetnek be:

„A rendelkezésre álló vakcinák mielőbbi eloltása érdekében a következő hét 2021. április 26-tól április 30-ig, valamint 2021. május 3-tól május 5-ig »Tömeges Oltási Szakasz« kerül bevezetésre, azaz az országos teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását – így a háziorvosi praxisokat is – be kívánjuk vonni az oltási folyamatba. (2021. május 1-jét és 2-át szombatot és vasárnapot az országos tisztifőorvos tömeges oltási napoknak már korábban kijelölte.)”

– olvasható a tájékoztatásban.

Egy körlevél szerint a budapesti háziorvosoknak még pluszpénzt is ígértek a beadott kínai oltásokért, de ezt később az operatív törzs tagadta.

 

A másik e-mail arról szól, hogy a háziorvosok már kedden megkapták az oltásra regisztrált személyek listáját, amely már a 45 évesek és annál idősebbek teljes körét tartalmazza. Azokat is, akik még nem kaptak oltást.

„Ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha Ön már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet”

– áll a levélben.

Ennek két célja van: egyrészt a brit variáns a fiatalabbakat is veszélyezteti, így az eddigi 60 éves korhatár 45-re csökkent. Másrészt a teljes lista alapján a háziorvosok látják, kik azok, akik még nem kapták meg az oltást és nem is regisztráltak. A NEAK azt kéri a háziorvosoktól, hogy ezeket a pácienseket keressék meg, és javasolják nekik a regisztrációt.

(Kiemelt kép: MTI / Vasvári Tamás)

Oltási program az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top