nlc.hu
Család

Júniusban kezdődhet a 12-15 éves gyerekek oltása

Júniusban már olthatják a 12-15 éves korosztályt az EU-ban a Pfizer vakcinájával

A Pfizer-BioNTech vezérigazgatója szerint várhatóan június elejétől lehet majd használni az Európai Unióban a vakcinájukat a 12-15 éves korosztály oltására.

Ugur Sahin a Der Spiegel című német hírmagazinnak elmondta, hogy az európai uniós engedélyezési kérelem benyújtását megelőző munka utolsó szakaszánál tartanak, és terveik szerint május 5-én hivatalosan megkérik a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy készítményük alkalmazási engedélyét terjesszék ki a 12-15 éves korosztályra. Az EMA vizsgálata rendszerint néhány hétig tart, így már június elején beadhatják az első oltásokat – idézte Ugur Sahin-t az MTI.

A Pfizer-BioNTech vakcinája (fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

A Pfizer-BioNTech vakcinája (fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images)

A Pfizer és a BioNTech március végén jelentette be, hogy készítményük az úgynevezett harmadik fázisú klinikai vizsgálat alapján százszázalékos hatékonysággal véd a SARS-CoV-2 okozta betegségtől (Covid-19) a 12-15 éves korosztályban. Megfigyelték azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt vált ki a korcsoportba tartozó gyerekeknél. Az Egyesült Államokban őszre tervezik a korosztály oltását.

Ugur Sahin a Der Spiegelnek elmondta, hogy júliusban lehetnek meg az első vizsgálati eredmények az 5-12 éves korosztályról, szeptemberben pedig a még kisebb gyerekekről. A szakember kiemelte, hogy bizakodó, mert a 12-15 éves korcsoportban folytatott vizsgálatok “bátorító eredményei” arra utalnak, hogy “a gyerekeket különösen jól védi az oltás” a Covid-19-től. A Comirnaty néven forgalmazott oltóanyagból Magyarországra már több mint 2,5 millió adagot szállítottak.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top