nlc.hu
Trend

A gyerekek beoltása nélkül nem lesz nyájimmunitás

Falus András: Az év vége előtt nem alakulhat ki a nyájimmunitás

Az immunológus szerint legkorábban az év végére alakulhat ki a magyarok között a nyájimmunitás, mert ehhez legalább 70-80 százalékos átoltottság kell.

Lehet, hogy pesszimistának tűnök, de én a 70-80%-os átoltottságot gondolnám a határnak, a nyájimmunitásnak

– jelentette ki az immunológus az ATV Híradójának, és azt is hozzátette, hogy szerinte csak a második oltások beadása után lehet beszélni nyájimmunitásról. A szám elérését persze befolyásolja az oltóanyagokhoz való hozzáférés, valamint az elosztás gyorsasága is, de ez már nagyban függ a magyarok oltási kedvétől is. Póta György gyermekorvos szerint a gyerekek közti nyájimmunitás elérése is szükséges ahhoz, hogy ezt a célunkat elérjük. A harmadik hullámban ugyanis egyre több a kiskorú fertőzött, a beoltásuk nemcsak az ő védelmüket szolgálná, hanem a teljes lakosság védelme szempontjából fontos lenne.

Sok oltást kell beadnunk a nyájimmunitás eléréséhez (illusztráció: Getty Images)

Sok oltást kell beadnunk a nyájimmunitás eléréséhez (Illusztráció: Getty Images)

A szakember szerint a 18 éven aluliak a teljes magyar lakosság nagyjából húsz százalékát adják ki, tehát nélkülük csak úgy lehetne elérhető a nyájimmunitás, ha minden egyes felnőtt megkapná a védőoltást. A Pfizer vakcina már 16 éves kortól engedélyezett, de Izraelben már vizsgálják a 12-16 éves korosztályt is, az eredmények pedig biztatóak. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a nyájimmunitás kialakulásáig a távolságtartás és maszk viselése elengedhetetlen lesz.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top