nlc.hu
Család

Várandósság és szifilisz

Várandósság és szifilisz: nemcsak a szűrés, a megfelelő felvilágosítás is életeket menthet

A nemi úton terjedő betegségekkel nem sikerült leszámolni, sőt, az elmúlt években többször is lehetett olvasni arról is, hogy a szifilisz is terjed. Magyarországon az első trimeszterben lévő kismamákat erre a betegségre is szűrik, és egy időben diagnosztizált, kezelt fertőzés nemcsak az édesanya egészsége miatt fontos.

A szifilisz vagy vérbaj a régi idők betegségének tűnhet, de sajnos nem ez a helyzet, a szexuális úton terjedő fertőzések jóval gyakoribbak, mint gondolnánk. Ha csak a Treponema pallidum baktérium okozta betegséget nézzük, a Világ Egészségügyi Szervezet (World Health Organization – WHO) 2012. évi becsült adatai alapján évente közel egymillió nő fertőződik meg világszerte, és sajnos a betegség nemcsak rájuk jelent veszélyt, hanem születendő gyermekeikre is

Abban az évben a szifilisz megközelítőleg 350 000 esetben okozott terhességi komplikációkat (vetélés, újszülöttkori halálozás, koraszülés, alacsony súllyal született csecsemő, veleszületett szifilisz).

Néhány évvel ezelőtt az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ ( Centers for Disease Control and Prevention – CDC) is ijesztő adatokat közölt jelentésében, állításuk szerint pár év alatt duplájára nőtt az Egyesült Államokban a szifilisszel fertőzött csecsemők száma: míg 2013-ban 362 új eset volt, 2016-ban már 639, 2017-ben pedig 918 babánál igazolták a fertőzést. Korábban pedig arról cikkezett a világsajtó, hogy óránként születik szifiliszes csecsemő Kínában, miközben – ahogy a világ számos más pontján is – nagyon úgy tűnt, hogy a penicillinnel könnyen kezelhető nemi betegséggel sikeresen vették fel a harcot. De a szifilisz így is, önmagában több mint kétszázezer bölcsőhalált és halvaszületést eredményez évente.

A veleszületett szifilisz elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze a várandós nők szűrése, hiszen így fényt lehet deríteni az esetleg tünetmentes, lappangó fertőzésre is. Miért fontos ez? Míg a szifiliszt a magzat 80 százalékos eséllyel kapja el a beteg és kezeletlen édesanyjától, a kezelésben részesülő anyáknál ennek minimális az esélye, és megfelelő és időben elkezdett penicillinkezelés elegendő a magzati károsodás kivédéséhez.

A prenatális, vagyis magzatkori, szülés előtti szűrésre a világ számos országában adottak a lehetőségek, például Magyarországon is. A kismamáknak a terhesség alatt számos kötelező vizsgálaton részt kell venniük, a várandósgondozás keretében az első trimeszterben például szifilisz- (RPR vagy TPPA) és hepatitis B (HBsAg) szűrést végeznek.

Várandósság és szifilisz: a szűrés és a felvilágosítás életeket ment

A szűrés és a felvilágosítás életeket ment (Fotó: Getty Images)

„A szifiliszt szűrik az első trimeszterben, mert – amennyiben nem veszik észre és kezelik időben – terhességi komplikációkhoz, illetve fejlődési rendellenességekhez vezethet” – nyilatkozta a nlc-nek Dr. Tamási Béla bőr- és nemibeteg-gyógyász, aki Facebook-oldalán a napokban egy szomorú megfigyelést tett közzé, miszerint az utóbbi hetekben majdnem mindennap diagnosztizáltak szifiliszt várandósoknál.

A probléma megoldásában a nőgyógyászoknak is nagy szerepe van: fontos, hogy csak a hatályos irányelvek által javasolt szifiliszteszteket végezzék el, és a szűrés eredményét is megfelelően értelmezzék.

A sok szomorú adat mellett azért van mibe kapaszkodni, egy 2019-es jelentés szerint összességében a veleszületett szifilisz aránya az EU/EGT-országokban 2005 óta folyamatosan csökken. Igaz, fontos megjegyezni, hogy a veleszületett szifilisz előfordulási aránya azonban országonként eltérő, vannak, ahol igenis aggasztóak a számok, és vannak, ahol kevésbé. Összesítve az európai adatokat, a 100 000 élveszületésre jutó esetek száma 0,1 és 39,8 között mozog. 

Ami pedig a hazai viszonyokat illeti, az ÁNTSZ oldalán lehet találni a nemi betegséggel kapcsolatos járványügyi tájékoztatókat, bár nem árt szem előtt tartani, hogy valószínűleg magasabb a fertőzöttek aránya a szifilisz esetben, mint ami a hivatalos forrásokban szerepel, aminek részben az oka, hogy sokan, akik tünetmentesek, diagnózis nélkül maradnak. A 2013-as adatok szerint mindenesetre 629 új esetet jelentettek, 2014-ben 623-at, 2015-ben 617-et, majd 2016-ban 714, 2017-ben 731 esetet tartottak számon, 2018-ban 680-at, majd 2019-ben 791-et. Ennek az évnek az adatai is jól mutatják a szifiliszre jellemző nemi arányokat, a 2019-ben diagnosztizált új fertőzöttek közül 563 férfi volt, 228 pedig nő. 

Ne ítélkezz!

A korcsoport szerinti bontás szerint igazolt az, hogy sajnos Magyarországon is legfiatalabbak is érintettek. Ami a frissebb adatokat illeti, a 2019-es összesítés 4 két éven aluli, három 2 és 9 közötti, és 7 tíz és tizennégy év közötti gyermekről számol be, ezután egy nagyobb ugrás következik a számokban, ami nyilván arra vezethető vissza, hogy a kamaszok ekkor már elkezdenek szexuális életet élni, és a szifiliszt elsődlegesen nemi úton lehet elkapni. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy sajnos szifiliszt sokszor szexuális abúzus során is át lehet adni kiskorúnak, és erre, ha nem is gyakran, de van példa.

Az ÁNTSZ arról is szolgáltat adatokat, hogy a szifilisszel diagnosztizált betegek éppen milyen stádiumban vannak, összefoglalójuk szerint kései, vagyis két év feletti veleszületett szifiliszről 2015 és 2019 között nincs adat, korai (0-2 év) közötti fertőzöttségről pedig 2016-ban kettő eset került lejegyzésre, 2017-ben három, 2018-ban öt, 2019-ben pedig ismét három esetet detektáltak, a 2020-as évről egyelőre nem született éves összefoglaló, de a negyedéves adatok szerint egyetlen veleszületett szifiliszes eset szerepel.

Magyarországon egyébként 1978 után 1994-ben jelentettek először korai veleszületett szifiliszes esetet, a következő évtizedben sajnos kiemelkedő év volt a 2003-as, amikor 9 eset került a nyilvántartásba, de utána ismét csökkentek a számok, és több olyan év is volt, amikor egyetlen esetet sem rögzítettek.

Messzemenő következtetést nem lehet levonni belőle, de talán egy kicsit segít a jelenség mögé tekinteni az UNICEF korábbi akciója, amelynek keretében a Pozitív Élet Alapítvány és a G1 lehetővé tette, hogy 753 várandós VIII. és X. kerületi nő részt vegyen ingyenes szűrővizsgálatokon, amelyekből kiderült, hogy milyen akut vagy krónikus vírusfertőzésen estek át.

Jó hír, hogy a szűréseket végző szakmai stáb nem talált HIV-vírussal fertőzött kismamát a mintába bekerültek között, más fertőzést azonban igen. 203 esetben hepatitis A, 21 esetben hepatitis C jelenlétére bukkantak, valamint hat akut szifiliszes esetet is felfedtek.

Ezek alapvetően nem tűnnek nagy számoknak, és nyilván nincs nagyon olyan várandós anyuka, aki számol azzal, hogy a szűrés pozitív eredményt mutat. „Vannak a kismamák, akik elpityerednek, amikor kiderül az eredmény, ami érthető, hiszen ez nem olyan hír, amit hallani szeretnél, amikor éppen a gyermekedet várod. Félelmük egy része abból ered, hogy nem tudják, pontosan mi ez, nem nagyon hallottak róla, nem tudják, mire számíthatnak, és rögtön a legrosszabbra gondolnak. Rengeteg kérdés kavarog ilyenkor bennük, kitől kaphattam el, mi lesz a babával, ártani fog-e neki a kezelés, mi pedig amennyire csak lehet, megpróbáljuk megnyugtatni őket” – tette hozzá Dr. Tamási Béla.

A kismamák helyzetét az sem könnyíti meg, hogy hátrányos megkülönböztetés érheti őket, pellengérre állíthatják őket a szifilisz negatív konnotációja miatt. A cikkre való felkészülés közben jött szembe például egy anyukának a posztja, aki arról írt, hogy aggódik a babája miatt, mert szifiliszgyanú merült fel nála, a kommentelők közül pedig voltak, akik rögtön a magánéletét kezdték el boncolgatni, miközben fontos tudni, a terhesség alatt a szifiliszszűrésnek lehet álpozitív eredménye is. Természetesen a szakemberek ilyenkor olyan megerősítő teszteket használnak, amivel 100%-osan ki tudják zárni a fertőzést.

Várandósság és szifilisz: a szűrés és a felvilágosítás életeket ment

A legnagyobb kockázata a transzmissziónak akkor van, amikor az anya a terhessége alatt fertőződik meg (Fotó: Getty Images)

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a kismama fertőzött, annak megfelelően, hogy milyen stádiumában van a betegségnek, penicillinkezelést kap injekció formájában. Fontos tudni, hogy magzatot érintő káros kimenetel kockázata minimális, ha az anya megfelelő kezelésben részesül a betegség korai stádiumban a terhesség korai szakaszában. „Később vissza kell járnia kontrollvizsgálatokra, hogy nyomon tudjuk követni, javulnak-e az értékei. Mindeközben együtt kell működni a szülész-nőgyógyásszal is, hiszen lehet, hogy a baba is kezelésre szorul majd, miután megszületik, ha gondozatlan volt a terhesség. Ami a fertőzés átadását illeti, minél későbbi stádiumban van az anyuka, annál kevésbé fertőzi meg a babát, és minél korábbi stádiumban van, erre sajnos annál nagyobb az esély. A legnagyobb kockázata a transzmissziónak akkor van, amikor az anya a terhessége alatt fertőződik meg” – teszi hozzá a szakértő. Dr. Tamási Béla tapasztalatai szerint a legtöbb kismama a betegségnek a tünetmentes, ún. látens szakaszában van. Egyes irodalmi adatok szerint a korai látens szakban 40%-ra, késői látens szakban 10%-ra csökken a magzati fertőzés kockázata.

A magyarországi statisztikák szerint egyébként nemcsak a kismamák, hanem a szifiliszes betegek jelentős hányada látens szakaszban van, és a tünetek hiánya miatti hamis biztonságérzet sajnos segíti az ilyen betegséggel terjedését, illetve megnehezíti a pontos adatszolgáltatást, hiszen sokan nem keresik fel az orvost, és nem születik diagnózis sem.

A szifilisznél – és ez általában minden nemi betegségre elmondható – az az egyik legnagyobb probléma, hogy ha nincs tünet, akkor az emberek nem gondolják, hogy bajuk lehet

– nyilatkozta Dr. Tamási Béla, aki szerint nagyon káros a tájékozatlanság is, az, hogy az emberek, különösen a fiatalok nem hallanak eleget erről a betegségről, pedig – tesszük hozzá – ha a nemiséget, azon belül is a szexuális úton terjedő betegségeket nem kezelnék tabutémaként, nem kellene tartani attól, hogy esetleg a szégyenérzet miatt a potenciálisan fertőzött fiatalok nem mernek majd orvoshoz fordulni.

Az ellenérzéseket pedig félre kell tenni, főleg, ha családalapításon gondolkozik egy pár, Tamási Béla meglátása szerint azoknak, akik tudatosan készülnek a gyermekvállalásra, ajánlott lenne már a babatervezésnél elvégezni a szűrővizsgálatot, mert a várandósság előtt diagnosztizált fertőzést könnyebb kezelni, és a gyermek biztosan nem fertőződik meg.

Az, hogy a szexuális felvilágosítás terén lenne mit tenni, az sajnos nem titok. De kinek a feladat lenne az? Az UNICEF Magyarország megbízásából a Publicus Intézet 2020 májusában reprezentatív felmérést készített a szexuális nevelés témájában, kitérve a nemi betegségekkel kapcsolatos attitűdökre is, hogy ezáltal is jobban megismerje a társadalom véleményét és igényeit. A megkérdezettek túlnyomó többsége (94%) nyilatkozott úgy, hogy szerinte a szülők feladata a gyermek szexuális nevelése. A társadalom 84 százaléka véli úgy, hogy a pedagógusoknak is feladatuk a szexuális nevelés. Ugyanakkor a mai felnőttek közül a legtöbben (35%) úgy emlékeznek, hogy ők maguk a kortársaiktól, iskolatársaiktól hallottak először az ehhez kapcsolódó témákról és csak 20 százalékuk mondta, hogy a szülei, vagy más családtagjai beszéltek neki a szexualitásról. Mindössze 14 százalék azoknak az aránya, akik először a tanáraiktól hallottak a témáról. A válaszadók 55 százaléka szerint a gyerekek sem a nemi betegségekről, sem a biztonságos szexről nem szereznek elegendő tudást az iskolában, vagyis bár mindenki a szülőktől és a pedagógusoktól várja a megoldást, a mai felnőttek is elismerik, hogy ők maguk más forrásokból tájékozódtak.

Egyes szakemberek szerint fontos lenne az is, hogy a kismamákat a terhesség későbbi szakaszaiban is szűrjék, hiszen a későbbiekben is bekövetkezhet a megfertőződés – egy Magyarországon végzett kutatás szerint a rendeletileg előírt, első trimeszterbeli szűrés helyett a kutatásban vizsgált 123 szeropozitív (a szervezetükben kimutatható volt az ellenanyag) kismamának közel felét a második, egyötödét pedig a harmadik trimeszterben diagnosztizálták. És sajnos a szülés után sem lehet fellélegezni, az anya a gyermeket ugyanis nemcsak magzatként vagy a szüléskor fertőzheti meg, hanem szoptatással is.

Az, hogy a szifiliszt gyermekek is elkaphatják, nem új keletű tudás, Paracelsus állítólag már 1529-ben felismerte, hogy a magzat is megfertőződhet, igaz, ő úgy vélte, az apáról öröklődik, de ekkortájt a szoptatós dajkákat is gyanúsították a betegség átadásával, ami a fentiek tükrében helyen meglátás volt, ugyanis amennyiben ők is fertőzöttek voltak, tejjel ők is átadhatták a betegséget a rájuk bízott csecsemőkre, olvasható az Orvosi Hetilap egyik 2010-es számában

 

A veleszületett szifilisz esetén a legkorábbi tünet általában az egyhetes kor körül jelentkező savós-véres orrfolyás, amit általában bőrből kiemelkedő, apró vörös kiütések megjelenése követ. Emellett a csecsemőknél a betegség okozhat szifiliszes tüdőgyulladást, deformált csontokat, súlyos vérszegénységet, megnagyobbodott májat és lépet, sárgaságot, agyi és idegrendszeri problémákat, mint például vakság vagy süketség, illetve agyhártyagyulladást is. Előfordulhat, hogy az újszülöttek tünetmentesek és csak a rutinszerű prenatális szűrővizsgálatok során azonosítják őket. Ha ez nem történik meg, a gyerekeknél a későbbiekben súlyos problémák alakulhatnak ki. Általában ezek az egészségügyi problémák a születés utáni első néhány hétben alakulnak ki, de évekkel később is jelentkezhetnek.

„Volt már olyan kiskamasz, akiről kiderült, hogy veleszületett szifilisze van. Senki nem tudta, senki nem sejtette, hiszen nem volt tünete. Amikor egy édesanyának pozitív lesz a várandóssági szifilisztesztje, akkor meg szoktuk nézni, hogy a korábban született gyerekekben is jelen van a betegség, így sikerült diagnosztizálni ezt a fiút is.” Arra a kérdésre, hogy ő mit változtatna a mostani tesztelési protokollon, Dr. Tamási Béla azt válaszolta, hogy kötelezővé tenné a HIV-szűrést is a kismamák számára, hiszen ha egy várandós anyuka gyógyszeres kezelésben részesül, akkor a magzatnak nagyon jó esélye van arra, hogy ő maga nem lesz fertőzött, illetve szifiliszt a harmadik trimeszterben is szűrne.

Szexuális felvilágosítás régen és ma:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top