nlc.hu
Család

A PCOS és a súlyos Covid–19 tünetek között összefüggés van

A PCOS és a súlyos Covid–19 tünetek között összefüggés van

A PCOS hatását alábecsülik.
pcos, menstruáció

A CNN cikke nyomán a Telex azt írja, hogy  bár nem feltétlenül sorolják a veszélyeztetett csoportba, de a PCOS, vagyis a policisztás ovárium (petefészek) szindrómában szenvedőknél is súlyos tünetekkel jelentkezik a koronavírus.

Azok a nők, akik PCOS-ben szenvednek, (ami a policisztás ovárium szindróma rövidítése) többek között szabálytalan menstruációs ciklusokkal, elhízással küzdenek, így az érintettek nem feltétlenül veszik észre, ha mégis teherbe esnek, ami például a fenntartott életmód miatt (dohányzás, alkohol) a születendő gyermek számára is kockázatos lehet.

A tünetek széles skálán mozognak: a kóros fogyástól az elhízásig, a fokozott szőrnövekedéstől az aknékig, a petefészekcisztáktól a menstruációs ciklus problémáin át a meddőségig a tünetek sokfélék lehetnek. Alapja voltaképpen nem nőgyógyászati betegség, hanem anyagcserezavar, amelyet diétával, gyógyszerrel, testmozgással és kevesebb stresszel hozhatunk ismét szinkronba.

A PCOS-ben szenvedők több mint fele a 40. születésnapja előtt cukorbetegségben szenved, és akár 80 százaléka is túlsúlyos.

A szakemberek arra jutottak, hogy a PCOS és a súlyos Covid–19 tünetek között összefüggés van. A cikkből az is kiderül, hogy a PCOS és a Covid összefüggéseit azért is nehezebben ismerték fel eddig, mert a kísérleti patkányok túlnyomórészt hím példányok.

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top