nlc.hu
Család

A koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben - 2021/20

Ezekben a városokban emelkedett a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

A számok így is kedvezők, tovább helyen is csökkent a szennyvíz átlagos koronavírus-koncentrációja, az emelkedés pedig enyhének mondható.

A 20. héten országos szinten tovább csökkent a szennyvíz átlagos koronavírus-koncentrációja, a 22 vizsgált minta közül 11-nél alacsony, 11-nél mérsékelt víruskoncentráció volt mérhető, írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentésében.

A vizsgált helyszínek közül Szeged, Szekszárd, Szolnok, Zalaegerszeg, valamint az öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája mutat csökkenő tendenciát, ugyanakkor enyhe emelkedés tapasztalható Székesfehérváron és Tatabányán.

Az ezt megelőző, 19. héten is csökkenés volt tapasztalható, pontosabban, a koronavírus-koncentráció a szennyvízben 9 helyen volt alacsony, 12 helyen mérsékelt, egy mintavételi helyen pedig emelkedett.

A szennyvízvizsgálat célja a járvány­ügyi vizsgálatok kiegészítése mellett az előrejelzés. Nemzetközi tanulmányok igazolják, hogy miután a szennyvízben megemelkedik a vírus örökítőanyagának koncentrációja, 4–10 napot követően megemelkedhet a tünetekkel rendelkező esetek száma egy adott közösségben, írja a Telex.

labor

Fotó: Polina Tankilevitch/Pexels

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top