nlc.hu
Család

Küzdősportok a tesiórán

Jön a karate és a judo a tesiórákra

Több küzdősport lehet a tesiórán, igaz, a képzett tanárok hiányoznak.

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) 2020 testnevelést érintő tananyagában a korábbinál hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása, ezért az érintett sportági szakszövetségek összefogtak, és felajánlották segítségüket e tárgyak magas színvonalú oktatása érdekében.

Jön a karate és a judo a tesiórákra

Jön a karate és a judo a tesiórákra. Fotó: Unsplash

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete, a Magyar Judo Szövetség, a Magyar Birkózó Szövetség és a Magyar Karate Szövetség csütörtöki közös sajtótájékoztatóján Mészáros János, a karate szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a NAT-ban 1993 óta szerepel a küzdősportok oktatása, de a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézményekben nem mindenhol valósulhatott meg a küzdősport-képzés, illetve az alacsony óraszám nem tette lehetővé a magas szintű oktatást. A 2020-ban elkészült új NAT tananyagában azonban hangsúlyosabbá vált ez a terület, így a birkózás, a judo és a karate óraszámban felzárkózhatott az atlétika-torna-sportjáték hármasa mellé. A megemelt óraszám azonban képzett tanárokat igényel, ezért a szövetségek összefogtak, közös dokumentumot fogalmaztak meg és írtak alá a küzdősportok oktatásának segítése céljával.

Az eseményen elhangzott, hogy a támogatás három területen valósulna meg: a szövetségek segítenék a testnevelő tanárokat, közreműködnek a már végzett testnevelők továbbképzésében, valamint ahol szükséges, megfelelő végzettségű szakemberekkel járulnak hozzá a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézmények küzdősportokkal kapcsolatos szakmai munkájához. A szövetségeknek is érdekük ugyanis, hogy a testnevelő tanárokkal megszerettessék a küzdősportokat.

Ezt a gondolatmenetet folytatta, fejtette ki Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, aki szólt arról, hogy a testnevelő tanárok az együttműködés kezdetén ódzkodtak a küzdősportoktól, mondván, agresszióra nevelnek, vérző orrú gyerekek lesznek az elszenvedői.

Mi nem az élsportot tartjuk szem előtt, hanem tömegbázist akarunk szélesíteni, erősíteni. A küzdősportok alapjait akarjuk lerakni, hogy a gyerekek megtanuljanak például esni, védeni magukat” – hangsúlyozta Balogh Gábor, aki hozzátette, hogy a küzdősportok eddig a mindennapos testnevelés alternatív órái között, a délutáni programban szerepeltek, ám az új NAT-ban felkerülnek a délelőttibe.

Csákvári László, a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszékének tanára arról beszélt, hogy intézményükben a mostani együttműködésben részt vevő mindhárom küzdősportot oktatják, és örömmel számolt be arról, hogy a tanárok körében gyengül a küzdősportokkal szembeni ellenszenv.

A szakemberek kiemelték, hogy a küzdősportok fegyelmezettségre, stresszkezelésre, érzelmi problémamegoldásra nevelnek, elsajátításukkal csökken a szorongás és nő az önbizalom, ezért fontos, hogy minél több gyermek megismerje ezek alapjait.

(MTI)

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top