nlc.hu
Család

Oltásellenesség gyakori oka

Nemcsak az összeesküvés-elméletek miatt nem kérik az oltást az emberek

Vannak olyanok, akik nem oltásellenesek, mégsem veszik fel az oltást.

Nem csupán azért nem kérik az oltást az emberek, mert valamilyen népszerű oltásellenes konteóban hisznek. Olyanok is vannak, akik nem járványtagadók és oltásellenesek, és szeretnének védetté válni a járvánnyal szemben, mégsem veszik fel az oltást – írja a foter.ro.

Nemcsak az összeesküvés-elméletek miatt nem kérik az oltást az emberek

Félelem az oltástól.(Unsplash)

Az oltás megtagadásának egyik fő oka a lap szerint

a tűszúrástól való félelem.

A Kolozsváron létrehozott autós oltópont egyik munkatársa a lapnak elmesélte, nagyon sokan olyan felnőtt van, akik nem csupán félnek, hanem egyenesen rettegnek a szuritól. Ráadásul nem reprezentatív becslések szerint

tíz olyan emberből, aki retteg a tűtől, nyolc férfi, és általában csupán kettő nő.

Az orvos szerint olyan is előfordult – kétszer is –, hogy valaki csak azért ment el az oltópontra, hogy megnézze, mekkora tűvel oltanak, milyen vastag, és milyen mélyen fúródik be a bőr alá.

Sőt olyan is akadt, aki először egy patikában megvette a lehető legkisebb fecskendőt, hogy minél kisebb tűvel szúrják meg. De hiába: csak az oltópont által beszerzett, „hivatalos” fecskendővel kaphatta meg az oltást.

Az oltóponton egyébként pszichológust is foglalkoztatnak, akinek éppen az a feladata, hogy megnyugtassa azokat, akik félnek a szúrástól.

Így ösztönzik oltakozásra az embereket

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top