nlc.hu
Család

Építs jó kapcsolatot a gyerekkel

3 lépés, hogy jó kapcsolatod legyen a gyerekkel

Szülőként természetes, hogy a lehető legjobb kapcsolatot szerenénk kialakítani a gyerekkel, ám ez olykor nem igazán sikerül. A szakértő három tanáccsal segít.

Jó kapcsolatban szeretnénk lenni a gyerekeinkkel, lehetőleg jóval azután is, hogy kirepülnek a családi fészekből. Ahhoz azonban, hogy felnőttkorukban is közeli, bizalmi kapcsolatot akarjanak a szülőkkel fenntartani, már gyerekkorukban le kell rakni az alapokat. Judith Pinto pszichoterapeuta szerint, ha szeretnénk egy valóban erős, időtálló kapcsolatot kialakítani a gyerekünkkel, akkor a következő három alapelv mentén kell őt nevelni már kiskorától kezdve (de később sem árt elkezdeni, ha lekéstünk a korai évekről kapcsolatépítés szempontjából).

1. Engedd el az elképzelt jövőt

Amikor megszületik a gyerek, hajlamosak vagyunk eltervezni 30 évre előre a jövőjét. A szakember szerint ezzel máris eltávolítjuk magunktól a gyerekünket, mert csak frusztrációt fog okozni benne a sok elvárás, amit tudat alatt állítunk ezzel az elképzelt jövővel. Persze, hogy szeretnénk, hogy sikeres felnőtt legyen, meg nyilván boldogságot is kívánunk neki, de közben ki akarjuk találni helyette, hogy mindezt hogyan éri el, ami már nagy hiba, mert kihagyjuk a gyereket a saját életútjából. Engedni kell, hogy megtalálja a maga útját és támogatni, segíteni közben úgy, hogy az irányítást nem vesszük ki a kezéből.

Így lesz jó a gyerekkel a kapcsolat

Kiskortól kezdődik a jó kapcsolat építése a gyerekkel (Kép: Getty Images)

2. Figyelj rá!

A jó kapcsolatot a figyelem alapozza meg, ami például azt jelenti, hogy amikor együtt vagyunk a gyerekkel, akkor nem nyomkodjuk a telefont, hanem figyelünk rá. Ha beszél hozzánk, ránézünk. Ha sétálunk, labdázunk, mesét nézünk, akkor legyünk tényleg együtt a gyerekkel. Mindez ahhoz nélkülözhetetlen, hogy megismerjük a saját gyerekünket és lépést tudjunk tartani vele. Így kerülhetjük el azt, hogy 16 évesen még mindig hétévesnek nézzük a gyereket és nem értjük, miért viselkedik úgy, ahogy. Az igazi, bizalommal teli kapcsolatból a figyelem nem hiányozhat – ha a gyerekünkről van szó, akkor ez duplán igaz.

3. Következetes, ésszerű határok

Ha nem adunk tiszteletet a gyereknek, akkor nem is várhatjuk azt, hogy jó legyen vele a kapcsolatunk. A tisztelethez pedig az is hozzátartozik, hogy következetesen betartjuk a családban hozott szabályokat, és ésszerű, gyerekbarát határokat állítunk fel. A következetesség nemcsak azért rendkívül fontos, mert így lehet igazán gyereket nevelni, hanem mert építi a bizalmat is közben a családtagok között. Ha kiszámíthatóak vagyunk a gyerek számára, akkor biztonságban fogja érezni magát velünk, márpedig erre szükség van ahhoz, hogy jó kapcsolatban legyen a szüleivel.

Az elég jó anya:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top