nlc.hu
Család

Öngyilkos lett tinilány, mert bántották a mássága miatt

Annyit bántották a lányát a mássága miatt, hogy öngyilkos lett – Egy édesanya megrázó vallomása

Egy 19 éves leszbikus lány véget vetett az életének, mert annyi bántást kapott a mássága miatt.
Depresszió

22 éves lenne most az a leszbikus lány, aki három évvel ezelőtt öngyilkos lett, mert annyit bántották a mássága miatt, hogy már nem bírta elviselni. Erről a lány édesanyja, Kiss Réka beszélt Ostváth Zsoltnak a ZSHOW time YouTube-csatornán.

Kriszta 14 évesen mondta el az édesanyjának, hogy a saját neméhez vonzódik. Rékát nem igazán lepte meg a dolog, mert már korábban sejtette a lányáról. Bár az édesanya korábban bevallottan homofób volt, és egy olyan gyülekezet tagjai is volt, ahol ez volt az általános nézet, lánya másságát el tudta fogadni.

Az iskolában azonban rendszeres abúzusokat kellett elviselnie a tinilánynak: piszkálták, bántották, kiközösítették, és az is előfordult, hogy fizikailag is bántalmazták. Volt olyan iskolája is, ahol – miután már nyilvánvaló volt, hogy meleg – a tanárok kezdték ki, gyakran kellemetlen helyzetbe hozták, megalázták.

Az anya pszichológustól és a családsegítőtől kért segítséget. Az egyik családgondozót Kriszta és a nővére nagyon kedvelte, de aztán őt előléptették, kiszakították az életükből, a fiatalok pedig már nem tudtak más szakemberben megbízni.

2018-ban egyik este a 19 éves Kriszta elment a barátnőjéhez, és erről szólt az édesanyjának is. Reggel viszont Réka hiába nézett be a lánya szobájába, nem találta az ágyában. Felhívta a lánya barátnőjét, aki azt mondta, nem tudja, hol van Kriszta, kicsit összekaptak, és már éjfélkor elment tőle. A nővérénél sem járt, ezért az anya telefonált a kórházba. Kiderült, hogy az éjszaka bevittek valakit, ezért a rendőrséggel bement a kórházba, ahol a klinikai halál állapotában meglátta a lányát.

Valószínűleg az történt, hogy a vasútállomáson befeküdt a sínek közé, ahol egy vonat ütközője eltalálta a fejét. Kriszta az egyik barátnőjének elárulta, hogy mire készül, azt írta, hogy elege van, úgy érzi, hogy eleget bántották, nem akarja ezt így folytatni. Az ország másik felében élő barátnő azonban nem tudta lebeszélni. Édesanyja szerint lánya korábban is átélt már veszekedéseket, szakításokat, önmagukban ezek nem vezettek volna a tragédiához.

Ez pont egy olyan tragédia, amiről nem tehet senki, és amiről mindannyian tehetünk, akik körülötte éltünk. Hogy ki milyen súllyal, azt mindenki magában feldolgozza

– fogalmazott Réka.

Lánya elvesztése után Kiss Réka igyekszik olyan kamaszoknak segíteni, akik hasonló helyzetben vannak. A fiataloknak azt tanácsolja, hogy ne féljenek kimondani az érzéseiket, ne féljenek segítséget kérni, mert egy ember biztosan lesz, aki segít.

Van segítség!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top