nlc.hu
Család

Jön a 400 forintos kenyérár

Őszre 400 forint is lehet egy kiló kenyér

Tavaly óta 30 forinttal lett drágább a fehér kenyér, és nincs még vége a drágulásnak.

„Az idei, rendkívül magas gabonaárak óhatatlanul megjelennek a liszt, illetve a sütőipari termékek árában” – mondta el a Népszava érdeklődésére Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke. A liszt ára már augusztusban is emelkedett,  szeptemberben pedig újabb drágulásra számítanak, így éves szinten az áremelkedés megközelítheti a 20 százalékot.

Az alelnök rámutatott: egy kiló kenyérben 70 dekagramm a liszt, az áremelkedés így nagyon nehéz helyzetbe hozza a pékségeket. „A nagy élelmiszerláncokkal éves, fix áras szerződéseket kötnek. Nagy kérdés, hogy a kereskedőkkel sikerül-e legalább részben elfogadtatni a sütőipar költségnövekedését, illetve hajlandók lesznek-e lemondani az árrésük egy részéről a fogyasztók javára.”

Kenyerek

Illusztráció: MTI / Vasvári Tamás

Az első félévben elemzések szerint nagyjából 8-10 százalékkal emelkedett a kenyér ára. A fehér kenyér kilója tavaly óta 30 százalékkal lett drágább, idén őszre pedig elérheti a 400 forintos határt. 

A költségnövekedést leginkább a kisebb pékségek sínylik meg. A liszt mellett az energiaárak is emelkedtek, illetve a munka közterhei is próbára teszik a vállalkozásokat. Lakatos Tibor megjegyezte: könnyíthetne az ágazat helyzetén, ha a kenyér is bekerülne a kedvezőbb, 5 százalékos áfakörbe. Ezt nem csak a Pékszövetség, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja.

Minden egyre drágább

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top