nlc.hu
Utazás

Idén is drágult a fagylalt

Már nem ritka, ha egy gombóc fagyiért 500 forintot kérnek

Hol vannak már azok az idők, amikor egy ezresből befagyizott a család? A fagyigombóc átlagára mostanában 300-350 forint, de nem ritka, hogy ennél is többet kérnek a hűsítő édességért.

A koronavírus előtti utolsó nyáron még 280-300 forintért adtak egy gombóc fagylaltot a Balatonnál, ami tavaly már 300-350 forintra módosult, és előre lehetett tudni, hogy az árnövekedés idén sem marad el. A fagylalt ára ugyanis évről évre növekszik. A nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, és a gyenge forintárfolyam is hozzájárult a mostani árnövekedéshez. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke szerint azonban akad pozitívum is: a magasabb árhoz jellemzően jobb minőség is párosul – írja a novekedes.hu.

Idén is többet kell fizetnünk a fagyiért (fotó: Pixabay)

Idén is többet kell fizetnünk a fagyiért (Fotó: Pixabay)

A külföldről hozott gyümölcspürék mellett a fagylaltok másik fontos összetevőjének, a vaníliának az ára is az egekben van, ami szintén a drágulás irányába vezet. A vevők szeretik az egzotikus, különleges ízeket, ami szintén a drágulás irányába visz. Kétszáz forint körüli árral ma már nagyon ritkán, és csak a legkommerszebb fagylaltok esetében találkozhatunk, 300-350 forint az átlagos ár, de nem ritkán kerül ennél többe is a fagylalt. Az 500 forintos gombócár sem mondható már ritkának. Az árakra az alapanyagok megnövekedett költsége mellett a bérköltség növekedése is hatással van. Erdélyi Balázs szerint egy valóban minőségi, kézműves fagylaltot áruló fagyizó 300 forintos gombócár alatt nem lehet nyereséges, így azt tanácsolja, hogyha valahol ennél olcsóbb árral találkozunk, kezdjünk el gyanakodni, mert ennyi pénzért valószínűleg adalékanyagok és ízfokozók tömegét kapjuk jó minőségű fagylalt helyett. Az idei tavasz a fagylaltárusok szempontjából katasztrofális volt, részben a pandémiának, részben pedig a hideg, esős időjárásnak köszönhetően, így a nyár maradt az egyetlen reményük, hogy nyereséget termelhessenek.

Fagylaltról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top