nlc.hu
Család

Kérdések egy szerelmi háromszögről

Másnap írt a pasi, hogy nem ő írt nekem, hanem a csaja, aki elvette a telefonját

„Tavaly nyáron a férjem megcsalt, elhagyott egy másik nőért, akit egy hete ismert. Nagyon magam alatt voltam, egészen addig amíg nem kezdtem el a neten beszélgetni egy pasival, akit régről ismertem. Távolról ismertük egymást évek óta, akkoriben valami ürüggyel mindig rám írt. Egy idő után megkérdeztem, van-e csaja, és igennel válaszolt. A csaja féltékeny lett, és egyik nap irogatott nekem a pasi nevében, hogy szeret engem, hogy találkozzunk. Úgy derült ki, hogy másnap a pasi szólt, hogy nem ő írt nekem, hanem a csaja, aki elvette a telefonját, és bezárkózott a fürdőbe. Akkor hagytam is az egészet, nekem ez sok volt. Évekkel később újra elkezdtünk beszélgetni, kiderült, hogy ő is egyedül van, és én is. Észrevettem, hogy másképpen beszélt velem, majd kiderült, hogy nem mondott igazat: a csaj és közte egyelőre nincs kimondva, hogy vége. Kérdezte, hogy így is akarok-e vele találkozni, és úgy döntöttem, hogy senkit nem veszek komolyan, szexre ő is jó lesz. Neki is, nekem is oké volt ez a helyzet, majd a második alkalommal mondtam neki, hogy hosszú távon nem lesz ez így jó. Döntésképtelen a barátnőjével kapcsolatban, mert az anyukája is szereti a csajt. A barátnője egyébként elköltözött tőle. Megírtam neki, hogy nem leszek senki pótléka, olyan pasira vágyom, akinek csak én kellek, és nem kell küzdenem. Jó várakozást kívántam neki, és azóta nem igazán beszélünk. Tudja, hogy a féléves afférunk alatt beleszerettem, és tudom, hogy hiába vár arra a csajra, ő már nem megy vissza hozzá. Nem tudom, mitévő legyek, nem tudom elengedni, tanácstalan vagyok”

 

– olvasói levelet kaptunk a szerelmi háromszög témakörben, olvasónk, akinek a Dominika álnevet adtuk, a szerető szerepét kapta a háromszögben. A szerelmi sokszögek tipikus jellemzője az, hogy eleinte kötetlen, laza kapcsolatnak indul, és idővel válik egyre bonyolultabbá a helyzet. Amiatt, hogy egyikük elkötelezett valaki más felé. Ez igen gyakori, jellemzően fiatalabb felnőttkorban sodródunk bele leginkább az ilyen kapcsolatokba. Ez mindenkinek nehézzé és terhessé válhat, éppen azért, mert az eredetileg kiosztott szerepet előbb-utóbb valaki szeretné megváltoztatni. Ha neked is van olyan párkapcsolati problémád, ami miatt tanácsot kérnél, ha a szexben vannak olyan gondok, amikre választ, magyarázatot szeretnél, akkor szexológus tanácsadó várja az e-mailed a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címen. 

Azt cselekedjük, ami szerintünk a legjobb számunkra

A szerelmi háromszögeknek van olyan típusa, ami a rivalizálásra épül, azaz arra, hogy ketten igyekeznek a harmadik fél szeretetéért versengeni. Ez a fajta dinamika jót tehet egy ideig mindenfajta szerelmi kapcsolatnak: erősíti a szexuális vágyat, sok és jó lesz a szex. Van, amikor ezek a rivális felek inkább csak a képzeletben léteznek, és nem valóságosak. Olvasónk ugyan ténylegesen nem volt jelen mint szerető jó ideig a párja életében, mégis, feltehetően a férfi viselkedése okot adhatott a félelemre. Minden féltékenység mögött félelem áll, van attól fél a féltékeny ember, hogy elveszíti a szerelmét, vagy attól, hogy egyedül marad, általában ez a kettő legerősebb motiváció. Van olyan fajtája is a féltékenységnek, hogy a féltékeny fél maga fantáziál arról, hogy esetleg félrelép, és ez jelenik meg a párkapcsolatában, erre vetíti ki az érzelmi hullámzásait. 

Olvasónk soraiból kicsit úgy tűnik, mintha áldozatként írná le magát: belesodródott, odaadta magát, aztán végül egyedül maradt, várakozóállásban. Nehéz őszintének lenni, és bátor dolog, hogyha erre valaki képes, ez is a megoldás: fontos lenne őszintének lennie a partnerével szemben is, és önmagával szemben is. Hiszen a szerelmi háromszög lehet egy önbecsapás is, menekülés a fájdalmas érzelmek elől. A szeretői kapcsolat megadhatja azt a figyelmet, amire vágytunk, egyúttal elvonja a figyelmet a jövőképről, a párkapcsolati céljainkról, az életút választásairól. 

Másnap írt a pasi, hogy nem ő írt nekem, hanem a csaja

Fotó: Getty Images

Úgy tűnhet, mintha érzelmileg biztonságban lennénk, és akár fantáziálhatunk is közös jövőről, azonban ez téves kép. Minden párkapcsolatnak szüksége van a hosszú távú működéshez ahhoz, hogy legyen közös jövőkép. Ez lehet közös nyaralás, közös hosszú hétvége, közösen töltött ünnepek, és akár az összeköltözés, az elköteleződés is. Az a kérdés, hogy olvasónk meddig képes elviselni, hogy a közös jövőkép nincs jelen a kapcsolatban. Ahogy az is kérdés, hogyha érzelmileg szüksége van a biztonságra, arra, hogy elköteleződjön, akkor miért ragaszkodik olyan férfihoz, aki már egy korábbi kapcsolatából is inkább kikacsintott, minthogy elköteleződjön? Mi a garancia arra, hogy olvasónk szerelme nem teszi meg ugyanezt másik nővel olvasónk háta mögött, azaz a férfi milyen garanciát tud arra adni, hogy valóban képes elköteleződni?

Az olvasói levélből az derül ki, hogy semennyire nem gondolja komolyan a férfi, és inkább csak sóvárog a volt barátnője után. Van lehetőség úgy dönteni, hogy ezt a kapcsolatot abbahagyja, és arra is van lehetőség, hogy úgy döntsön, benne marad, de csak feltételekkel. Van választási lehetőség, és olvasónknak van döntési joga ebben a helyzetben. Nehéz lehet nem áldozatnak éreznie magát, hiszen a szerelem és az érzelmek ezt nem igazán teszik lehetővé.

Amikor szerelmesek vagyunk, az sosem logikus, és a szeretői kapcsolatban a szexuális együttlétek előbb vagy utóbb érzelmekhez vezetnek. Még ha a döntés logikus és racionális is volt olvasónk részéről, amikor belement a szeretői kapcsolatba, az érzelmek irányította helyzet már nem logikus. Olvasónknak magának kell döntenie arról, hogy meddig hagyja saját magát ebben az áldozatszerepben, és meddig képes feladni az eredeti életcéljait, párkapcsolati céljait ezért a férfiért. A kérdés az, hogy megéri-e várni, vagy kevésbé lenne fájdalmas minél hamarabb továbblépni? Naplóírás, sok-sok találkozás a barátokkal (nem a közösekkel), a családtagok szeretete és figyelme segíthet a jó döntésben.

 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top