nlc.hu
Család

Malala Yousafzai kiáll az afgán nőkért

14 éves volt, amikor fejbe lőtték a tálibok, mégis túlélte a Nobel-békedíjas nő

Malala maga is a tálibok áldozata volt, 14 évesen fejbe lőtték.

Malala Yousafzai, az emberi jogok szószolója vasárnap felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjenek fel a kabuli helyzet ellen, amikor a tálibok elfoglalták Afganisztán fővárosát. „Mélységesen aggódom a nők, a kisebbségek, az emberi jogok szószolói miatt” – írta Twitter-bejegyzésében  a 24 éves, Nobel-békedíjas Malala.

14 éves volt, amikor fejbe lőtték a tálibok, mégis túlélte a Nobel-békedíjas nő

Malala Yousafzai.Fotó: David Himbert / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

„A globális, regionális és helyi hatalmaknak azonnali tűzszünetet kell követelniük, sürgős humanitárius segítséget kell nyújtaniuk, és meg kell védeniük a menekülteket és a civileket” – írta.

Malala maga is megtapasztalta a tálibok terrorját. Amikor 2009-ben a tálibok behatoltak abba a pakisztáni régióba, ahol Malala lakott, még csak 11 éves volt. A nő a tálibok célpontja lett, 2012 októberében egy terrorista fejbe lőtte, amikor hazafelé tartott az iskolából. Túlélte a merényletet, megrázó története sokakat megérintett világszerte. Kezelésre az Egyesült Királyságba szállították, azóta is ott él, és a tálib elnyomás ellen küzd, felszólal a nők jogaiért.

Az országot szinte teljesen elfoglalták a tálib erők. A lázadók az amerikai és egyéb nemzetközi erők kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást.

(via)

Az afgán helyzet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top