nlc.hu
Család

Koronavírus-helyzet Nepálban

A nepáliak kétharmada vagy megbetegedett, vagy oltakozott

Durva lehet a negyedik hullám az ország számára.

A nepáliak több mint kétharmadának szervezetében képződött koronavírus elleni antitest – közölte az egészségügyi minisztérium az országos felmérés eredményeit ismertetve. A vizsgálat eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a koronavírus széles körben elterjedt, miközben a védőoltás csak korlátozott mértékben hozzáférhető a lakosság számára. A tesztelést hatévesnél idősebbek körében, szúrópróbaszerűen végezték július eleje és augusztus közepe között. Beoltott és be nem oltott emberektől is vettek vérmintát, és 68,6 százalékukban találtak antitesteket. 

Szamir Kumar Adikari minisztériumi szóvivő a Hszinhua kínai hírügynökségnek azt mondta, hogy mivel a lakosság nagyobb részét még mindig nem oltották be, továbbra is fennáll a koronavírus terjedésének kockázata az igen fertőző delta variáns jelenléte miatt. Vasárnapig a harmincmilliós Nepálban csaknem ötmillió ember kapta meg az első védőoltást, míg négymillió ember van teljesen beoltva a koronavírus ellen. Április óta most másodszor vonul végig a járványhullám az ázsiai hegyvidéki országon.

Nepál

Fotó: Prabin Ranabhat/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Az egészségügyi tárca hangsúlyozta, hogy az antitesteket minden korosztályú, foglalkozású, nemű, városi és falusi lakos vérmintájában egyaránt kimutatták. Az ellenanyagot az első védőoltással beoltott emberek nyolcvan százalékában, míg a két vakcinával teljesen beoltott személyek kilencven százalékában mutatták ki. “Ez azt bizonyítja, hogy az általunk használt oltások nagyon hatásosak” – emelte ki a minisztérium, amelynek statisztikái szerint a nepáli lakosság többségét a kínai Sinopharm vállalat vakcinájával oltották be.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top