nlc.hu
Aktuális

Koronavírus-helyzet Nepálban

Nepálban rettenetes a helyzet, a hegymászóktól kérnek oxigénpalackokat

Elbízta magát az első hullám után az ország, most nagyon nagy árat fizet érte.
Nepál

Sok hír nem esik az országról, pedig katasztrófális a koronavírus-helyzet Nepálban: az elmúlt két hétben 668 százalékkal emelkedett az igazolt esetek száma, a Vöröskereszt jelentése szerint pedig az elvégzett tesztek 44 százaléka bizonyult pozitívnak – írja a Qubit. A kormány tehetetlen, hiába zárták le Katmandut április végén. A legnagyobb baj itt is a kórházi ágyak és a lélegeztetőgépek hiánya. K. P. Sharma Oli miniszterelnük bejelentette, hogy segítenek, de konkrétumokról nem tudni. 

Az országban jelenleg 600-nál is kevesebb lélegeztetőgép található, miközben a Washingtoni Egyetem becslései szerint hamarosan (az előrejelzések szerint május végéig) több mint tízezer készülékre lenne szükség, azonban már így sincs elegendő képzett szakember a kezelésükhöz. Oxigénből is kevés van: Samir Kumar Adhikari, az egészségügyi minisztérium tisztségviselője szerint az országnak 25 ezer palackra lenne azonnal szüksége. Kínából a tervek szerint húszezer palack érkezik a közeljövőben, ezek egy részét helikopterrel szállítják majd az országba. 

A szükséges 25 ezer palack egy részét a hegymászóktól várják: 

a Nepáli Hegymászószövetség arra kéri az országba visszatérő sportolókat, hogy adják le a kiürült palackjukat.

A szövetség szerint jelenleg nagyjából 3500 oxigénpalack lehet az engedéllyel rendelkező 700 és az őket vezető serpák használatában, ezeket pedig mászás után gyakran ott hagyják a hegyoldalon. 

Kiemelt kép: Sunil Pradhan/NurPhoto via Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top