nlc.hu
Iskolakezdés

Az iskolai stressz oldása

3 lépés, ami segít a gyereknek oldani az iskolai stresszt

Az iskolakezdés azt is jelenti, hogy több stressz lesz a gyerekek életében, de szülőként vannak eszközök a kezünkben, hogy segítsünk nekik.

Az iskolakezdés egy gyerek számára csupa bizonytalanság. Egyrészt örömteli élmények érik, új barátságokat köthet vagy épp találkozik a régi kedves osztálytársakkal, ám közben frusztráció és az ismeretlentől való félelem is úrrá lehet rajta. Judith Pinto terapeuta három lépést javasol minden szülőnek, hogy segítsen a gyerekeknek leküzdeni az iskolával járó stresszt.

1. Gondoskodj saját magadról

Bármilyen furcsán is hangzik, a gyereknek segítés ott kezdődik, hogy szülőként gondoskodsz saját magadról. Nem arra gondol a szakember, hogy menj el fodrászhoz vagy egyél csokit, hanem olyan mélyen, a testedről és lelkedről kell gondoskodni ahhoz, hogy legyen elég energiád a gyereknek segíteni. Jelentheti ez a gondoskodás például azt, hogy elkezdesz rendszeresen mozogni, keresel magadnak egy hobbit, ami megadja a flow-élményt, vagy csak végre kialszod magad rendesen éjjelente.

Segíts a gyereknek a stresszoldásban

A szülő tud segíteni a gyereknek a stresszoldásban (Kép: Getty Images)

2. Segíts a gyereknek megérteni az érzelmeit

Az iskolakezdés alaposan összezavarhatja a gyerek érzelmeit, egyszerre örül és fél, boldog és ideges – ezt hívják stressznek. Azzal tudsz neki leginkább segíteni, ha figyelembe veszed az érzelmeit, meghallgatod és megérted, amit érez. Nem kell meggyőzni róla, hogy máshogy kellene éreznie, és nem kell hasonlítani a szomszéd gyerekhez sem, aki bezzeg felhőtlenül boldog az iskolától. Csak annyi a feladat szülőként, hogy támasz legyél a gyereked számára és empátiával fordulj felé, akármilyen érzései vannak. Meg kell tanulni az értő hallgatás művészetét, ahogy Thomas Gordon: P.E.T – A szülői eredményesség tanulása című könyvében írja: „Amikor valaki problémáját meséli nekünk, minden egyes kérdésünkkel csökkentjük annak a lehetőségét, hogy arról beszéljen, amiről ő akar. Kérdéseink ugyanis előírják, miről beszéljen tovább.”

3. A példádból tanul a gyerek

A gyerekek a szülők példájából, viselkedéséből tanulnak, nem pedig abból, amit mondunk nekik. Az iskolai stressz a változástól, bizonytalantól való félelemből fakad főleg, azaz ugyanaz a gyerek problémája, mint a felnőtteknek. Az élet állandó változás, amit meg kell tanulni előbb kezelni magadban ahhoz, hogy enyhíteni tudd a gyerekben a stresszt. Hiszen, ha azt látja a szülőktől, hogy idegösszeomlást kapnak, ha nem úgy sikerül valami az életben, ahogy azt eltervezték, és nem reagálnak rugalmasan a változásra, akkor nem fogja elsajátítani a gyerek sem a stresszoldáshoz szükséges hozzáállást. Senki sem szereti a változást, de el kell fogadni, hogy egyetlen biztos dolog van az életben: a bizonytalanság.

Relaxációs technikák:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top