nlc.hu
Család

Szabadon engedte Kína a magyar származású Michael Kovriget

Szabadon engedte Kína a magyar származású kanadai exdiplomatát, Michael Kovrig ezer napig volt fogságban

A magyar származású kanadai exdiplomata, Michael Kovrig és társa több mint ezer napig volt kínai fogságban, de most végre szabadon engedték őket.
Michael Kovrig

A kínai hatóságok szabadon engedték Michael Kovrig volt kanadai diplomatát és Michael Spavor kanadai üzletembert, akiket 2018 végén vettek őrizetbe. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy ezer naposnál is hosszabb fogságuk után szombaton érkeznek vissza Kanadába.

A két férfit valószínűleg bosszúból vették őrizetbe a kínai hatóságok, miután a kanadaiak elfogták a Huawei kínai techvállalat pénzügyi igazgatóját. A kínai bíróság augusztusban Michael Spavort 11 év börtönre ítélte kémkedéséért, Kovrig ügyében azonban nem született ítélet. Most minden bizonnyal azért engedték őket szabadon, mert a Huawei vezetője, Meng Van-csou is elhagyhatta Kanadát, miután megegyezett az amerikai hatóságokkal.

Michael Kovrignak a kanadai mellett magyar állampolgársága is van, családja a kommunista diktatúra elől menekült el Magyarországról. Kanadában született, de a 90-es években visszaköltözött Budapestre. Akkoriban a Bankrupt nevű punkzenekar énekese volt, ezért az együttes egy számot is írt a több mint 2 és fél éve fogva tartott barátról.

(444)

(Kiemelt kép: Julie DAVID DE LOSSY / CRISIGROUP / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top