Aktuális

Ártatlanul ült börtönben, 43 év után engedték szabadon

Lánya 2 éves volt, amikor börtönbe került, ma már felnőtt nő.

Charles Ray Finch 81 éves korában szabadult a börtönből, miután 43 évet ült ártatlanul a rácsok mögött.

A bűncselekmény 1976-ban történt egy Wilson megyei benzinkúti élelmiszerboltban: egy sikertelen rablási kísérlet során agyonlőtték a bolt tulajdonosát. A valódi elkövető helyett azonban Finchet fogták el, írja az Index.

A férfi kezdettől fogva ártatlannak vallotta magát, alibije is volt, hárman vallották, hogy velük pókerezett a gyilkosság idején. Az szólt ellene, hogy a kocsijában találtak egy töltényhüvelyt, egy bolti alkalmazott pedig felismerte benne a támadót.

Az akkori észak-karolinai törvények szerint halálbüntetés várt rá, de Finch kikerült a siralomházból, mert alkotmányellenesnek találták a jogszabályt. Ám a férfi évtizedekre rács mögött maradt.

Charles Ray Finch (középen), miután kiengedték a börtönből (Fotó: Deathpenaltyinfo.org)

Az ártatlansága végül úgy bizonyosodott be, hogy fény derült az eljárás során ejtett több súlyos hibára:

  • Amikor a szemtanú elé embereket állítottak, hogy ismerje fel az elkövetőt, a rendőrök egyedül Finchre adtak olyan kabátot, mint amilyet a támadó viselt.
  • Kiderült, hogy a gyilkosságot pisztollyal követték el, a férfi autójában pedig egy vadászpuska töltényét találták meg.
  • Gondok voltak a tanú rövid távú memóriájával. Nem említette, hogy a támadónak bármilyen arcszőrzete lett volna. Finch pedig ekkoriban hosszú szakállat és barkót hordott.

Végül idén januárban mondta ki a bíróság, hogy Finch ártatlan a gyilkosságban, amelyért elítélték. Ügyvédei kérvényezték a szabadon engedését, amelyet május 23-án rendelt el a bíró.

Katherine Jones-Bailey, Finch lánya egész életében erre a napra várt. A most már felnőtt nő ugyanis kétéves volt, amikor apját elítélték.

Finch egészsége mostanra megrendült, stroke-on esett át, és kerekesszékbe kényszerült. Hazatérésekor családtagjai alig tudtak uralkodni az érzelmeiken. Az immár szabad férfi szeretne elutazni a Bahamákra, de először enne egy kis csirkét kedvenc grilléttermében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top