nlc.hu
Aktuális

Ártatlanul börtönben 48 évig

48 évet ült börtönben ártatlanul, 70 évesen szabadult

Évtizedekkel ezelőtt rosszul döntött a bíróság.

Negyvennyolc évig volt ártatlanul a börtönben egy férfi Oklahomában, az Egyesült Államokban. Mint a Tények riportjából kiderült, a 70 éves Glynn Simmons nemrég szabadult, a múlt héten pedig az ártatlanságát is kimondta a bíróság.

Glynn Simmons

Glynn Simmons közel 50 évet ült – Fotó: Nick Oxford for The Washington Post via Getty Images

Még 1975-ben került börtönbe. Akkor azért ítélték el, mert a vádak szerint megölt egy nőt, másokat pedig megsebesített egy italboltban.

Glynn Simmons 22 éves volt, amikor eljárást indítottak ellene. A gyilkosságért ráadásul nem sokkal később halálra ítélték, de nem végezték ki. A büntetését később enyhítették, végül életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták.

A börtönben éveken keresztül küzdött ártatlanságáért, de szinte senki sem hitt neki. Tavaly nyáron új eljárást rendeltek el. Kiderült, hogy az ügyészség annak idején nem adott át minden információt a védőügyvédjének. Így azt sem, hogy volt olyan tanú, aki a gyilkosság más gyanúsítottját is azonosította. Ügyvédjei szerint végül egy hamis tanúvallomás alapján ítélték el, később pedig többen is azt állították, hogy egy billiárdszalonban látták a férfit, aki nem is volt az italboltban a támadás idején.

Glynn Simmons még most is alig tudja feldolgozni, hogy szabadon engedték. Ő az Egyesült Államok minden idők legtöbb ideig ártatlanul bebörtönzött fogvatartottja. 

A börtönben májrákot kapott, most is ezzel küzd.

A rossz ítélet miatt kártérítésre jogosult: csaknem 60 millió forintnak megfelelő dollárt igényelhet Oklahomától. 

Nemrég 25 év után engedtek szabadon egy ugyancsak ártatlanul bebörtönzött amerikai férfit. Jabar Walkert 1998-ban ítélték el jogtalanul egy New York-i kettős gyilkosságért. Több mint két évtizeden keresztül ragaszkodott ahhoz, hogy nem ő követte el a bűncselekményt, végül a bíró 2023 november végén érvénytelenítette az ítéletet. Két egymást követő, 25 évtől életfogytiglanig tartó börtönbüntetést kapott, és az ügyvédei szerint legalább 2046-ig nem szabadult volna. „Az első dolog, amit tenni akarok, hogy a családommal legyek” – nyilatkozta szabadon bocsátásakor a 49 éves Walker, aki életének több mint a felét rács mögött töltötte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top