nlc.hu
Család

Kamaszok nevelése

Így neveld a kamaszodat a terapeuta szerint

A kamaszok nevelése szinte lehetetlen, de azért nagyjából sikerülhet, hogy jóban legyünk velük, ha hallgatunk a terapeuta tanácsaira.

Ha kamasz gyereked van otthon, akkor az kicsit olyan, mintha minden nap orosz rulettet kellene játszani. Sosem tudhatod, milyen reakciókat váltasz ki belőle, úgyhogy az biztos, hogy kalandos az élet mellette. Dr. Ran D. Anbar hipnoterapeuta, a Changing Children’s Lives with Hypnosis: A Journey to the Center című könyv szerzője szerint a kamasz-szülő konfliktusok nagy részét meg lehet előzni, ha a következő tanácsokat megfogadjuk.

Higgy a gyerekben

A szakember szerint sok esetben csak annyi a probléma, hogy nem is feltételezzük a gyerekeinkről, hogy milyen sok választ tudnak már az élet nagy kérdéseire. Amíg nem tudjuk elengedni őket és megbízni bennük, hanem kicsi gyereknek kezeljük a kamaszokat, addig azt közvetítjük feléjük, hogy nem hiszünk bennük. Nem csoda, ha frusztráltak és idegesek lesznek attól, ha a szülők nem nézik ki belőlük, hogy képesek a koruknak megfelelő módon az önállóságra, és vannak saját gondolataik a világról.

Maradj pozitív

A pozitív hozzáállás úgy általában remek tanács az élet minden területén, különösen igaz azonban a kamaszok nevelésére. Ha ugyanis pozitívan közelítünk a gyerekhez, nem pedig ellenségesen és szidalmazással, akkor ő maga is pozitívabban fog reagálni. Ehhez persze az kell, hogy képesek legyünk egyenrangú félként tekinteni a félig felnőtt, félig gyerek kamaszra, és meg kell tanulnunk felállítani egy olyan fontossági sorrendet, amelyben nem sérül az önállósága, de minket sem kerget az őrületbe a viselkedése. Ha a gyerek érzi, hogy jószándékkal közelítünk, akkor a kritikát is jobban fogja fogadni és még az is lehet, hogy eltalál előbb-utóbb a szennyesig a ruháival.

Így neveld a kamaszt

Van esély a konfliktusok csökkentésére (Kép: Getty Images)

Legyél következetes

A következetességre már a gyerek születésétől kezdve szükség van, hiszen ez az egyik kulcsa annak, hogy békében tudjunk élni együtt, egy családként. Kamaszkorban megduplázódik a következetesség fontossága, különös tekintettel a két szülő közti egyetértésre. Azaz apa ne mondjon mást anya háta mögött a gyereknek és fordítva. Ezért a szakember azt javasolja, hogy ha fontos eldöntendő kérdés merül fel a kamasszal kapcsolatban, akkor mindig előbb a szülők egyeztessék a lapjaikat egymás közt, és csak utána adjanak választ a gyereknek úgy, hogy lássa, egységes frontot alakítottak a szülei. A következetességhez tartozik az is, hogy ha megengedünk, megígérünk valamit a gyereknek, ahhoz mindig tartani kell magunkat, mert a kamasz már nem annyira megbocsátó, mint a pici gyerek, számon tartja a be nem tartott ígéreteket és később nem lesz rest a fejünkre olvasni a hibáinkat a megfelelő pillanatban.

Hallgasd meg

A kamaszok és szülők között gyakran azon pattan ki a balhé, hogy egyik sem hallgatja meg a másikat, csak fújják a saját igazukat. Ebben az esetben, amikor egy félig felnőtt gyerekkel állunk szemben, nekünk, szülőknek kell az okosabbnak lenni és elengedni a vitát, majd inkább az aktív hallgatás útját választani. Ennek során nem formálunk véleményt, csak nyugtázzuk szavakkal, hogy mit mondott a kamasz, ami tovább fogja lendíteni a kommunikációt. Remek technika, ami segíthet a konfliktusok csökkentésében és a saját gyerekünk mélyebb megértésében.

Adj hálát

Amikor emlékeztetjük magunkat arra, hogy adjunk hálát azért, amink van, akkor sokkal boldogabbak leszünk – úgy 30 másodpercig. A szakember tanácsa szerint gyakran adjunk hálát, mert így nem arra fogunk kizárólag fókuszálni, hogy milyen egy rendetlen, szemtelen, lusta gyerek az a kamasz, hanem ráébredünk, hogy mennyire jó, hogy egy család vagyunk. Lehetünk hálásak azért is, hogy a kamasz milyen ügyes a problémák megoldásában vagy hogy a barátai közül egyik sem lecsúszott drogos… Ha belegondolunk a kamasszal kapcsolatban is rengeteg dolog felmerül, aminek örülhetünk, koncentráljunk inkább ezekre az apróságokra, érezzük át a hálát és biztassuk magunkat azzal, hogy alig 10 év, és máris túlleszünk a kamaszkor minden kínján és keservén.

Az elég jó anya:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top