nlc.hu
Család

Daniel elfelejti a napját, miután elmegy aludni

Egy súlyos autóbaleset után a német férfi szinte mindent elfelejt, amikor elmegy aludni

Képtelen a rövid távú memóriájából áttenni a hosszú távú memóriájába az emlékeit egy német férfi, aki még 2015-ben szenvedett súlyos balesetet egy autópályán. Az életéről nemrég dokumentumfilm készült.
Daniel mindent elfelejt, miután aludni megy

Daniel Schmidt bizonyos szempontból nagyon szerencsés. 2015-ben egy autóbaleset következtében súlyos agysérülést szenvedett, és emiatt újra meg kellett tanulnia beszélni és járni is. Egyetlen dolgot nem tudtak nála helyreállítani: a memóriáját. Mivel képtelen a rövid távú memóriáját átmenteni a hosszú távúba, ezért amikor aludni megy, mindent elfelejt, ami előző nap történt vele. Elfelejti, hogy hol járt, kikkel találkozott és miket csinált – írja az odditycentral.com.

Schmidt 2015-ben dugóba került az autópályán, és az övé volt az utolsó autó a sorban. A mögötte érkező sofőr nem vette észre, hogy beállt a forgalom, ezért 120 km/h sebességgel beleszaladt hátulról Daniel álló kocsijába. A balesetet utazó kocsi utasai kisebb sérülésekkel megúszták, Danielnek viszont megváltozott az élete. Hiába épült fel a balesetéből, és tanult meg újra beszélni és járni, elfelejtette a régi barátait, és még a barátnőjével való kapcsolata is nagyon bonyolulttá vált. Ahhoz, hogy valaki ismerősnek tűnjön számára, legalább zsinórban három napot el kell töltenie vele, különben a következő nap olyan lesz számára, mintha vadidegen lenne. A férfi rendszeresen jegyzetel, hogy másnap is tudja, mik történtek vele, de ahhoz, hogy valami beépüljön a memóriájába, többször is át kell élnie azt egy hosszabb perióduson keresztül. A róla szóló Arte dokumentumfilm alkotói szerint, ha zsinórban több napig forgattak vele, Daniel emlékezett rájuk, de amint volt két hét kihagyás a forgatáson, a férfi rögtön úgy viselkedett, mint aki először találkozik velük. Ennek érdekében mindig beszéltek vele a forgatás előtti napon, hogy legalább a hangjuk ismerős legyen Daniel számára. Ha nem is mindig emlékszik a konkrétumokra, az ismerősség érzete is sokat jelent a férfinak. Danielnek született egy babája a barátnőjétől, de azt nagyon bánja, hogy a gyerek születéséből semmire sem emlékszik. A betegségével nem könnyű együtt élnie, időnként depresszióval küzd. A barátnője szakított vele, de arra továbbra is figyel, hogy a férfi jelen lehessen a fiuk életében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top