nlc.hu
Család
Külföldi öröklés

Külföldi vagyon öröklése: ezeket kell tudnod, hogy elkerüld a meglepetéseket!

Külföldi vagyon öröklésénél az számít, hogy melyik országban van az örökség, vagy az állampolgárságunk? Ki, mi alapján örököl, és hogyan szólhatunk bele a folyamatba?

Tény, hogy mára már sokan élnek külföldön, és többeknek van külföldön ingatlanja, valamint olyan vagyontárgya, amit később örökölhetnek utána. De milyen öröklési szabályok vonatkoznak a külföldi vagyonra?

Közjegyző előtt egy pár papírt ír alá

Fotó: Getty Images

Nem mindegy, hogy melyik ország szabályai vonatkoznak az öröklésre

Mivel manapság már nem számít különleges vagy ritka esetnek, hogy külföldi vagyona van valakinek, az öröklés mikéntjét is érdemes tisztázni. Az országok törvényei jelentősen eltérhetnek, és egyáltalán nem mindegy, hogy az öröklés során mely állam öröklési jogát alkalmazzák.

Az Európai Unióban a külföldi örökléssel kapcsolatos kérdéseket egy külön jogszabály, az Európai Öröklési Rendelet szabályozza. A rendelet lehetővé teszi, hogy ne kelljen külön hagyatéki eljárást lefolytatni minden országban, ahol vagyon van: egyértelműen szabályozza, hogy mikor, melyik országban kell lefolytatni az eljárást, melyik állam jogát kell alkalmazni (akár uniós, akár EU-n kívüli ország is lehet).

Mindezek mellett azt is biztosítja, hogy a tagállamok elfogadják egy másik tagállam bírósága, közjegyzője vagy más hatósága által öröklési ügyekben meghozott határozatait. Ennek az a célja, hogy könnyebbé tegye az örökösök dolgát, ezzel rengeteg időt, energiát megspórolva nekik.

Mi alapján öröklődik a külföldi vagyon?

Azt, hogy a hagyatéki eljárást mely ország jogszabályai szerint kell rendezni az határozza meg, hogy a halál bekövetkeztekor melyik országban volt a szokásos tartózkodási helye az örökhagyónak. Fontos tudni, hogy ez nem feltétlenül egyezik meg a bejelentett lakcímmel, sem pedig az állampolgársággal.

Ha például valaki magyar állampolgárként Spanyolországban élt életvitelszerűen, akkor alapesetben a spanyoloknál kell megindítani a hagyatéki eljárást, vagyis – ha az örökhagyó másként nem rendelkezik – a spanyol öröklési szabályokat fogják alkalmazni.

Ebben az esetben a magyar állampolgár örökhagyó teljes hagyatékára – köztük az esetleges magyarországi ingó- és ingatlanvagyontára is – a spanyol jogszabályok fognak vonatkozni. Abban az esetben pedig, ha a magyar állampolgár örökhagyó Magyarországon élt, akkor a külföldi vagyonára is a magyar öröklési szabályok vonatkoznak majd.

Hogyan biztosíthatod be az örököseidet?

Mindez azonban nem jelenti, hogy az örökhagyó nem szólhat bele abba, hogy mely ország öröklési rendje legyen érvényes. Végrendelkezéssel te is tehetsz azért, hogy azok, akiknek az örökségedet szánod, biztosan hozzájussanak majd. Vagyis egy külföldön élő magyar dönthet úgy, hogy a magyar öröklési jog szerint örököljenek utána, azaz az állampolgársága szerinti jogot alkalmazzák a hagyatéki eljárás során.

Papír aláírása

Fotó: Getty Images

Abban az esetben is érdemes még kikötni, hogy mely állam jogát alkalmazzák, ha valaki ingázik, és nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy hol van a szokásos tartózkodási helye.

Természetesen a végrendeletnek megvannak a formai, jogszabályi követelményei, és csak akkor lesz érvényes, ha minden feltétel teljesül. Az alaki és tartalmi követelményeknek megfelelő végrendelet tiszta helyzetet teremt, az örökösök is védve vannak, és a megtámadásra is kisebb az esély.

Ezért, ha külföldi vagyon esetében biztosra szeretnél menni örökhagyóként érdemes ügyvéd vagy közjegyző segítségét kérned, ugyanis ők nyilvántartásba is veszik a végrendeletedet, ami garanciát ad arra, hogy biztosan előkerül majd a hagyatéki eljárásban, és tényleg a te akaratod fog érvényesülni az öröklés során.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top