nlc.hu
Család
Kazahsztánban rekedt egy magyar család

Ruhában alszunk, mint a katonaságnál – Kazahsztánban rekedt egy magyar család

Szörnyű állapotok uralkodnak a kazahsztáni Almatiban, egy magyar család nem tud hazajutni a pokollá vált városból.

Véres összecsapásokká fajultak a január 2-án kirobbant tüntetések Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban. Az emberek az üzemanyag-drágulás miatt mentek utcára először Zsanaozen városban, majd a megmozdulások más városokra is átterjedtek, a tüntetők a kormány lemondását követelték. Almatiban robbanásokat, fegyverropogást hallani, épületek borultak lángba. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök tűzparancsot adott ki a rendvédelmi szerveknek, így már figyelmeztetés nélkül is tüzet nyithatnak.

A drámai kahazhsztáni helyzetről egy Almatiban élő magyar számolt be a Fókusznak. Péter a városközponttól távolabb lakik a feleségével és két gyerekével, de az erőszakos tüntetők már az ő otthonukra is fenyegetést jelentenek: egy ötfős csapat be akart törni a komplexumba, de sikerült elhárítani.

Összecsapások Kazahsztánban

A 2022. január 7-én közreadott képen tüntetők összecsapnak a rendőrökkel a kazahsztáni Almatiban január 5-én (Fotó: MTI/EPA/Alexander Kuznyecov)

Péterék lakóközössége attól tart, hogy komolyabb összecsapások lehetnek, ezért a házban élők igyekeznek felkészülni, gyógyszereket, kötszereket gyűjtöttek össze.

Tegnap este is már lefüggönyözve, sötétítve volt mindenki. Ma azt mondták, hogy ha lehet, ne vetkőzzön senki, mint a katonaságnál, akcióra készen, tehát ruhában kell aludni

– mondta az Almatiban élő magyar férfi.

Bár a környékükön kevésbé érzékelni a zavargásokat, vásárolni, ügyet intézni szinte lehetetlen, a legtöbb üzlet bezárt. A családnak van érvényes repülőjegye, de egyelőre fogalmuk sincs, mikor hagyhatják el az országot, mert a tüntetők az Almati repülőteret is elfoglalták.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter a Facebookon közölte: „külképviseleteink folyamatosan kapcsolatban vannak az országban tartózkodó magyarokkal, jelenleg nem tudunk bajba került állampolgárról”.

Frissítés!

Szombat délelőtt Szijjártó Péter közölte, hogy 11 magyar kérte a kimentését Kazahsztánból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top