nlc.hu
Család

Korkülönbség a kapcsolatban

Idősebb nő fiatalabb férfival: felejtsük már el az ítélkezést!

Ha a férfi idősebb a nőnél, az rendben van, de ha a nő javára van jelentős korkülönbség, akkor már beindul az ítélkezés.

Amikor egy idősebb férfi fiatal nőt szerez magának, annak tapsol a társadalom, cinkos összemosolygás, kacsintás a reakció, elismerő biccentés a 40-50-es pasinak, akinek akár több évtizeddel fiatalabb a barátnője, felesége. Ha ez a pasi gazdag, akkor esetleg kaphat a nő pár epés megjegyzést, felröppen az “aranyásó” innen-onnan, de alapvetően a férfi javára írható korkülönbség nem csípi a környezet szemét annyira. De mi van, ha ugyanez fordítva történik és a nő az idősebb a párkapcsolatban? Akkor már nem annyira elnéző a társadalom, akkor indul az ítélkezés.

A fiatal pasik szeretik az érett nőket

Emlékezzünk csak vissza egy pillanatra, hogy nem olyan ritkaság a sztárvilágban sem a fiatal pasi és idősebb nő párosítás, elég csak mondjuk Demi Moore és a nála 16 évvel fiatalabb Aston Kutcher szerelmére gondolni. De még náluk is nagyobb korkülönbség van például Emmanuel Macron francia miniszterelnők és 24 évvel idősebb neje között, aki ráadásul tanárként dolgozott a középiskolában, ahova Macron járt, és akkor ismerték meg egymást, amikor a férfi csupán 15 éves volt. Bár romantikusan csak akkor keveredtek egymás mellé, amikor már érett, felnőtt férfi lett Macron is, de az biztos, hogy a társadalmi ítélkezésből bőven kaptak a fejükre azóta a köztük lévő korkülönbség miatt.

A sztereotípiák és stigmatizálás azonban nem riasztja el a szerelmeseket attól, hogy a férfi legyen fiatalabb a kapcsolatban, a kutatók utána is jártak, hogy miért vonzódnak az érettebb nőkhöz a férfiak. A kutatások során a megkérdezett férfiak számtalan érvet hoztak az idősebb nők mellett, köztük azt is, hogy magabiztosabbak, nem a gyerekvállalásra koncentrálnak, illetve sokan említették azt is, hogy jót tesz a férfi önbizalmának az érettebb nő figyelme. Mások azt hozták fel, hogy sokkal őszintébb, játszmák nélküli párkapcsolatot lehet egy idősebb nővel kialakítani, mert érzelmileg stabilabb, tudatosabb és önálóbb fiatalabb társainál.

Férfi és nő ölelkeznek télen

A nő felett ítélkeznek, ha fiatalabb férfival van (Kép: Getty Images)

Létezik túl nagy korkülönbség?

Gloria Cowan 1984-es kutatásában azt találta, hogy minél nagyobb a korkülönbség a pár tagjai között a nő javára, annál kisebb az esély arra, hogy hosszú távon együtt maradjanak. A legkisebb esély a 18 év vagy annál több korkülönbség esetén van, úgyhogy azért nem kell megijedni annyira, ha épp fiatalabb pasit választottunk magunk mellé. A kutatás során az is kiderült, hogy a társadalom ítélkezése annál kevésbé éles, minél kisebb a korkülönbség, valahol a hét évnyi különbség körül húzták meg a határt, felette már beindul a stigmatizálás.

A sztereotípiák szerint ezekben a kapcsolatokban az idősebb nő a vadász, aki fiatalabb férfiakra utazik, ám a valóság ettől nagyon messze van. Milaine Alarie a They’re the Ones Chasing the Cougar 2019-es tanulmányában ezt a sztereotípiát vizsgálva épp az ellenkező eredményre bukkant: nagyon kevés nő érzi azt, hogy elcsavarta volna a fiatal pasi fejét, sokkal inkább passzív szerepük volt a párkapcsolat kialakulásában. A kutató 30-60 év közötti nőket kérdezett, akik mind fiatalabb férfival randiztak, majd a velük készült 55 interjú feldolgozása után jutott arra a következtetésre, hogy nem a korkülönbség a döntő a párkapcsolat létrejöttében, hanem a klasszikus nemi szerepek játszanak benne főszerepet. Azaz mindegy, hogy ki az idősebb, a férfi a vadász ezekben az esetekben is.

Tanítványból férj és apa

Macron példájához hasonló Bogi története is, ám általában nem szívesen meséli el, hogyan ismerkedett meg a férjével, mert ítélkező tekinteteket kap miatta, most is inkább csak álnéven osztotta meg történetét velünk. „Már 20 éve vagyunk együtt, ebből 11 év házasság és egy gyerek van a hátunk mögött, mégsem szeretem elmondani a történetünket, mert általában elszörnyednek az emberek azon, hogy 10 évvel idősebb vagyok a férjemnél – mondja Bogi. – Ráadásul úgy ismertem meg, hogy a tanítványom volt a gimnáziumban, ahova járt.

Természetesen szó sem volt arról, hogy bármilyen kapcsolat kialakult volna köztünk, amikor kamasz volt, bár utólag azt mondta, hogy ő már akkor belém volt zúgva, de ez csak amolyan tinirajongás volt részéről.

Először az ötéves érettségi találkozón néztünk más szemmel egymásra, ott érezni lehetett, hogy szikrázik közöttünk a levegő. A leendő férjem akkor már elvégezte a főiskolát, elkezdett dolgozni, nem volt barátnője, én pedig 33 évesen épp szingli voltam, így aztán, amikor elhívott randizni, azt mondtam magamban, hogy miért ne? Kalandnak gondoltam akkor, nem akartam semmi komolyat tőle, aztán máshogy alakult az életünk, amikor kiderült számomra, milyen érett férfival van dolgom. Nyilván voltak előtte kapcsolatok az életemben, általában idősebb férfiakkal, de azt kell mondanom, hogy egyikük sem volt annyira figyelmes és felelősségteljes, mint a fiatalabb párom. Szerintem mi már így maradunk örökre, ez a 10 év különbség annyira elenyésző a mindennapokban, észre sem vesszük, egyszerűen nem téma az életünkben.”

Igaz ugyan, hogy egy 2018-as tanulmány szerint azért alakult ki az idősebb férfi és fiatalabb nő felállás a kapcsolatokban, mert evolúciós szempontból ez a legmegfelelőbb a fajfenntartás miatt, ám az érzelmek nem mindig csak a szaporodási lehetőségeket veszik figyelembe, amikor szerelemről van szó. Az érzelmeinknek nehéz életkor alapján gátat szabni, úgyhogy inkább számoljunk le az előítéletekkel és örüljünk együtt embertársainkkal, amikor rátalálnak az igaz szerelmükre – kortól függetlenül.

A gyereknevelés rejtelmei:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top