nlc.hu
Család

A szexológus az újra felmelegített kapcsolatról

Van értelme felmelegíteni újra a kapcsolatot? – megszólal a szexológus

Mit tegyünk, ha felmerül az újrakezdés lehetősége? A szexológus-párkapcsolati szakértő válaszol.

Minden szakítás fájdalmas, függetlenül attól, milyen régóta tart a kapcsolat vagy éppen milyen mély érzelmekkel teli. A fájdalmasságát az érzelmi kötődés elvesztése adja, az érzelmek sokat sérülnek az egóval együtt. A közös tervezgetéseknek és céloknak annyi, a kudarc érzése és az egyedülléttől való félelem úrrá lesznek a mindennapokon. Szakítás után mindkét fél elkezdi magát újraépíteni, megélik a gyászt külön-külön. Aztán hetek, hónapok vagy akár évek is eltelhetnek egymás nélkül, majd felmerül az újrakezdés lehetősége. Sok olyan pár van, akik újra egymásra találnak, és ez akár életre szóló együttlét is lehet.

Jó ok az újrakezdésre a kölcsönös szerelem és a bizalom

Több oka is lehet annak, ha egy pár az újrakezdésen gondolkodik, a legfőbb oka az, hogy még nincsenek túl egymáson. Az elhúzódó érzelmi szálak gyakori okai az újraegyesülésnek. Ilyen ok lehet az ismerősség érzése, az összeszokottság, amik valljuk be, kényelmessé teszik a választást. Előfordul az is, hogy a szakítás megmutatja, mennyire fontos is a másik, sokan valóban ráeszmélnek arra, hogy valami nagyon fontosat veszítenek el végleg. 

Az újrakezdésnek lehet értelme, de ennek feltétele az is, hogy a kapcsolatban súlyosabb bizalomvesztés nem történt, és a kölcsönös tisztelet a szakítás idején is megmaradt. Az új kapcsolat elindulhat a régi partnerrel egy olyan úton, ami mélyebb, tartalmasabb lehet, mint a korábbi kapcsolat volt. Ennek sajnos feltétele az is, hogy a kapcsolatban fennálló korábbi problémákat tényleg meg tudták oldani, mindketten képesek voltak változni annyira, hogy működőképesebb legyen a szerelmi kapcsolat.

Az elszakadás és az újraegyesülés folyamata rendkívül erős lehet, a feldobódott érzelmektől igazán boldognak érezheti magát bárki. Azonban minél több ilyen szakítás és újrakezdés történik, annál biztosabb, hogy a kapcsolatban érdemben semmi nem fog változni. Sőt, a negatív tulajdonságok, a másik hibái és gyengeségei egyre erősebben kirajzolódnak. A mérgező kapcsolatok fő ismérve a sokszori szakítás és újrakezdés, így ha erről van szó, biztos, hogy a lejtő felé közeledik a kapcsolat.

párkapcsolat újrakezdés szakítás

Fotó: Getty Images

Rossz ok a folytatásra a magánytól való félelem 

Vannak tehát helyzetek, amikor nem jó ötlet folytatni a párkapcsolatot, házasságot, és ilyen az a szituáció is, ha a korábbi problémák újból előkerülnek változások nélkül. Akkor sem jó döntés újrakezdeni, ha valaki fél a magánytól és az egyedülléttől, és akkor sem, ha a korábbi kapcsolatban olyan cselekedetek történtek, amik miatt bűntudatot vagy megbánást érez az egyik fél. Ezek ingatag alapok és motivációk bármilyen emberi kapcsolatban. Az tehát, ha valaki a másiknak szeretné bizonyítani, hogy ő jó ember és méltó a másik szeretetére, biztos, hogy a lehető legrosszabbat teszi bármilyen szerelmi kapcsolatban.

Az sem segít az újrakezdésben, ha a családtagok, barátok ásták a korábbi kapcsolatot valamilyen oknál fogva. Nézeteltérések természetesen mindenhol előfordulhatnak, sőt, olyan is van, hogy valaki zsigerből nem szimpatikus. Azonban ha hosszú időn át mentek a kavarások, akkor az okozott kár (ami jelen esetben a kapcsolatban való hit és a bizalmatlanság kialakulása) nem fog eltűnni az újrakezdődő párkapcsolatban sem. Érdemes ilyenkor elengedni a kapcsolatot és másvalakivel folytatni a már felépített érzelmi köteléket. Ezt ugyanis továbbvisszük a következő párkapcsolatra és tovább mélyülhetnek az érzések.

Szakítani, elválni valakitől mindig fájó, rettenetes érzés megbántani a másikat, megélni a kudarcot. Van, hogy két ember bármennyire is próbálkozott, nem jött össze. Ha a korábbi kapcsolatban az alapvetően szükséges érzelmi és fizikai szükségleteket egyik fél nem tudta megélni, a végleges lezárás az egyetlen jó döntés. Ilyen véglegességre adó ok lehet a függőség vagy akár a korábbi házasságokból adódó problémák. Az eltérőségek, amikben nem valószínű, hogy az évek alatt sikerülhet változást elérni, szintén ilyenek: a pénz kezelése például, vagy éppen a lakóhely, a családalapítás kérdéskörei.

Az újra felmelegített szerelmi kapcsolat határtalan erejűnek tűnhet, mindent elsöprő is lehet, viszont a hatalmi harcok vagy akár a külső stresszorok akadályozhatják az újraegyesülést. Amennyiben a kommunikáció nem működik jól, és a közös problémamegoldás sem megy konstruktívan, biztos, hogy a szakítás garantált lesz.

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu email címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top