nlc.hu
Család
Elhuny az ország legidősebb ikerpárja

Elhunyt az ország legidősebb ikerpárja

Sebál Edit és Sebál Teréz novemberben múlt 100 éves.

Egymást 18 nappal követve, elhunytak az ország legidősebb egypetéjű ikrei, írta A KÖD jelenti Facebook-oldalon Kőhalmi Dezső. Sebál Edit és Sebál Teréz (Ladányi Ferencné és Ladányi Jánosné) 1921. november 23-án Cegléden születtek hét hónapra. Édesapjuk a vasútnál volt fűtőként, majd a malomban lett portás, és lányai is itt dolgoztak egy ideig.

A nővérek a malomba ismerték meg leendő férjeiket, a két Ladányi testvért, Ferencet és Jánost, akik azonban nem voltak ikrek. Az egyik esküvőt 1945 tavaszán, a másikat ősszel tartották. Kertes házaik egymás mellett álltak a Szűcstelepen. Egykor gyakran énekeltek esténként, jöttek hozzájuk a vendégek. Vasárnap és ünnepeken sokszor együtt ebédelt a család. Két öccsük, József és Ferenc már korábban meghalt. Ők 1956-ban katonaszökevényként sodródtak Hollandiába, majd József átköltözött Németországba, s amikor már lehetett, gyakran járt haza. Teréz az Utasellátónál dolgozott, Edit a főpostán lett portás, olvasható a posztban. 

Idős ikrek

Képünk csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

A testvérpár elszakíthatatlan volt, együtt gondozták a kertet, együtt jártak a boltba, piacra és ott segítettek a családban, ahol csak kellett. Még kilencven fölött is kora reggel egymást hívó telefonnal kezdték a napot. Mindig békességben voltak mindenkivel a Rózsa utcai portákon, ahol szépen, csendesen éldegéltek. Mindhalálig kedvenc ételük volt a körömpörkölt, a töltött káposzta, a pacalpörkölt és a kelt tészta.

A két kedves asszony nem kapott ordókat, okleveleket, mégis mérhetetlen gazdag volt az életük: négy gyermek, hét unoka és tizenegy dédunoka őrzi emléküket

– zárja sorait Kőhalmi Dezső.

(via Sokszínű Vidék)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top