nlc.hu
Család
Pokolról számoltak be a mariupoli túlélők

Orosz-ukrán háború: pokoli jelenetekről meséltek, akik túlélték a mariupoli színház lebombázását

Egy anya a romok alatt kereste a gyermekeit, egy ötéves gyerek azt kiabálta, „nem akarok meghalni”.

Nyilatkoztak a BBC-nek olyanok, akik óvóhelyként használták a múlt héten lebombázott mariupoli színház épületét. A túlélők pokoli jelenetekről számoltak be. Még mindig nem tudni, hányan élték túl a támadást, amit célzottan, jól irányítható bombával hajtottak végre az oroszok. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint eddig 130-at sikerült kimenteni – számolt be az RTL.hu.

orosz-ukrán háború, Mariupol színház

Fotó: AFP

Az egyik ilyen túlélő a 27 éves Marija Rodjonova, aki éppen forró vízért állt sorba, amikor múlt szerda délelőtt becsapódott a bomba. A tanárnő ekkor már tíz napja élt az épületben, miután két kutyájával el kellett hagynia 9. emeleti lakását. Egyike volt annak a nagyjából 1000-1200 menekültnek, aki bíztak benne, hogy az épület védelmet biztosít számára az eszkalálódó orosz-ukrán háborúban. 

Elmondása szerint a robbanás olyan hangos volt, hogy fájtak tőle a fülei. Amikor elszabadult a pokol, egy férfi a falhoz szorította, és a saját testével védte. A BBC-nek felidézte: ezután a földre zuhant, arcára pedig törött üvegek hullottak. Egy nő segített felkelni neki, aki maga is súlyos arcsérülést szenvedett.

Amikor a robbanás zajai elhaltak, helyüket sikolyok vették át.

Marija, aki a Vörös Kereszt önkéntese, ezután szaladt volna az elsősegélycsomagért, de eszébe jutott, hogy az a színház épületén belül van – ide pedig a törmelék miatt nem lehetett bejutni. Így tehetetlen maradt a több tucatnyi sebesült között, akik talán csak azért maradtak életben, mert épp vízért álltak sorba a kapunál.

„Nem tudtam mit csinálni két órán keresztül – idézte fel a BBC-nek az eseményeket. – Csak álltam ott. Sokkban voltam.”

A 27 éves lakatos, Vladiszlav – aki nem akart a teljes nevével szerepelni – éppen a támadás előtt ment be az óvóhelyre, hogy megkeresse ott időző barátait. Ő is a főbejáratnál volt, amikor a rakéta becsapódott. Másokkal együtt a pincébe rohant, majd tíz perccel később hallotta, hogy ég az épület, és a visszament a földszintre, ahol óriási káosz fogadta.

„Szörnyű dolgok történtek” – idézte fel. Rengeteg vérző embert látott, néhányan nyílt törésektől szenvedtek. 

Egy anya a romok alatt próbálta megtalálni a gyermekeit. Egy ötéves kisgyerek azt kiabálta, hogy nem akar meghalni. „Szívszaggató volt.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top