nlc.hu
Család

Az orosz hadsereg kegyetlensége az ukrán civilekkel szemben

Orosz-ukrán háború: “Elkeserítő a helyzet: az embereket éheztetik”

Összesen 2557 civilt evakuáltak csütörtökön Ukrajna harcok sújtotta térségeiből - jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Robbanásokról érkezett hír több ukrán város térségéből, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának vezérigazgatója pedig közölte: az oroszok éheztetik a Mariupolban rekedt civileket.

A tájékoztatás szerint körülbelül 2300-an érkeztek Zaporizzsjába, köztük 290-en a blokád alatt álló Mariupolból, további 220-an pedig a kelet-ukrajnai Luhanszkból. A napokban várhatóan folytatódnak a harcok Luhanszk és a Donyec-medence térségében. Helyi sajtóforrások szerint péntek hajnalban erős robbanásokat hallottak Kijev környékéről, valamint a dél-ukrajnai Herszon városából.

David Beasley, az ENSZ római székhelyű Élelmezési Világprogramjának vezérigazgatója az AP hírügynökségnek csütörtökön adott interjújában a Mariupolban rekedteket fenyegető éhínségre figyelmeztetett, és az ukrajnai humanitárius válság romlására hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett arra, hogy mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, a harcok következményét a kelet-európai országtól távol élők is meg fogják érezni. Felpanaszolta azt is, hogy a segélymunkások csak nagyon nehezen érik el a konfliktuszónában rekedt civileket, kiemelve, hogy a fokozódó üzemanyaghiány a segélyszállítmányokat is érinti. “Ez nemcsak az elkövetkezendő néhány napra vonatkozik, a következő hetekben és hónapokban minden még nehezebbé válhat” – fogalmazott Beasley, kiemelve, hogy Mariupolban több mint 100 ezer civil rekedt áram, ivóvíz és gáz nélkül. Közölte: az oroszok nem engedik be az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosba a segélyszállítmányokat. “Elkeserítő a helyzet: az embereket éheztetik” – jelentette ki.

Az orosz hadsereg által szervezett sajtótúra során készített kép helyi lakosokról a törmelékkel borított Mira sugárúton Mariupolban 2022. április 12-én.MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Az orosz hadsereg által szervezett sajtótúra során készített kép helyi lakosokról a törmelékkel borított Mira sugárúton Mariupolban 2022. április 12-én.
MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top