nlc.hu
Életmód

Drasztikus gázspórolásra készülnek a németek

Megszületett a német terv arra az esetre, ha elfogy az orosz gáz

Komoly korlátozásokban gondolkodnak Németországban arra az esetre, ha az oroszoktól a szankciók miatt már nem lehetne több gázt vásárolni, sőt már most takarékoskodásra szólítanak fel.

Az orosz-ukrán háború komoly gazdasági teherként jelenik meg Európában. A németek arra kérik a fogyasztóikat, hogy csökkentsék a gázfogyasztásukat. Ezt Klaus Müller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség új vezetője jelentette be. Amennyiben ez nem történne meg, korlátozások léphetnek életbe. Az európai szabályozás szerint kiemelten védettnek számítanak a magánfogyasztók, valamint a kórházak és a távhőellátásért felelős gáztüzelésű erőművek is. A legfontosabb, védett ágazatoknak ilyenkor az élelmiszer-, valamint a gyógyszeripart tekintik. Müller szerint azonban, ha bevezetnék a korlátozásokat, akkor a magánfogyasztók korlátlan védelmét nehéz lenne kivitelezni. Kérdésre elmondta, hogy a nagy lakások és a szaunák folyamatos fűtése nem lenne lehetséges – írja a Blikk.

gáz

Gázkorlátozásra készülnek Németországban (fotó: Pixabay)

A következő riasztási szinten már a fogyasztóknak kellene korlátozniuk önmagukat. Eljöhet egy olyan szint is, ahol már a magánfogyasztók korlátozására is sor kerülhet.

Három módon lehet elkerülni a gázvészhelyzetet: ha sikerül csökkenteni a fogyasztást, ha sikerül több gázhoz jutnunk és ha sikerül közben feltölteni a tárolótartályokat

– magyarázta. Németország jelenlegi gáztartalékai jelenleg nyár végéig vagy kora őszig tartanak ki. A gáztárolási szint a németeknél jelenleg alacsonyabb az ebben az időszakban megszokottnál, emiatt több szakértő hívta fel a figyelmet a takarékos gázfogyasztásra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top