nlc.hu
Otthon

Rubelben kell fizetni az orosz gázért

Putyin elrendelte: holnaptól rubelben kell fizetni az orosz gázért

Az orosz elnök azt követeli, hogy a „barátságtalan országok” nyissanak orosz bankokban rubelszámlát az orosz földgáz megvásárlásához.
Vlagyimir Putyin orosz elnök videokapcsolaton keresztül beszél az állami kulturális díjak nyerteseivel a Moszkva melletti Novo-Ogarjovo állami rezidencián 2022. március 25-én

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő.

Ezt maga Putyin jelentette be egy, a légi közlekedési ágazat helyzetével foglalkozó csütörtöki videokonferencián.

Az ilyen országokból való partnereinknek világos és átlátható rendszert kínálunk: az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és holnaptól, folyó év április 1-jétől kezdve ezekről a számlákról kell majd fizetni a gázszállításokért

– mondta.

Hangsúlyozta, hogy a fizetés ütemezésének megsértését az orosz fél a vásárló mulasztásának fogja tekinteni. Erre az esetre szankciókat helyezett kilátásba. „Nekünk senki nem ad el semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a hatályos szerződések le lesznek állítva” – közölte Putyin.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország számára elfogadhatatlanok a dollárért és euróért folytatott gázkereskedelem kockázatai. A kifizetések átváltása orosz rubelre Putyin szerint fontos lépés Oroszország pénzügyi és gazdasági szuverenitásának megerősítése felé.

Olaf Scholz német kancellár már reagált is Putyin kijelentésére: azt mondta, hogy az európai vállalkozások továbbra is euróban vagy dollárban fizetnek az Oroszországtól vásárolt földgázért. 

Az orosz-ukrán háború miatt a Hollandiában élő  Valkó Eszternek négyszeresére nőtt a gázszámlája, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig korábban arról beszélt, hogy „ha az Oroszországból érkező gázszállítás leáll, nem lesz fűtés és munkahelyek sem”.

(MTI)

(Kiemelt kép: Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top