nlc.hu
Család

WHO: Új nevet kap a majomhimlő

Rasszista felhangja miatt új nevet kap a majomhimlő

A WHO szerint erre azért van szükség, mert bár világszerte terjed a kór, sokan továbbra is csak az afrikai régióval azonosítják azt.

Az Egészségégügyi Világszervezet (WHO) azt tervezi, hogy átnevezi a majomhimlőt, hogy csökkentse a vírust körülvevő megbélyegzést és rasszizmust, mivel már nem csak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed, a nyugati országokban viszont továbbra is azzal a régióval azonosítják, írta meg a Sky News beszámolója alapján a Telex.

majomhímlő vírus

Fotó: WHO

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója kedden jelentette be, hogy az ügynökség a vírus átnevezésén dolgozik, mivel a megbetegedések száma világszerte (Amerikában és Európában is) folyamatosan nő.

A WHO a világ minden tájáról érkező szakértőkkel is együttműködik a majomhimlő vírus, a variánsok és az okozott betegség nevének a megváltoztatásán

– mondta, és hozzátette, minél hamarabb bejelentik, hogy mi lesz a vírus új elnevezése.

A döntés egy héttel azután született, hogy több mint 30 tudós aláírt egy dokumentumot, amelyben azt írták, sürgősen szükség lenne a vírus új, „nem diszkriminatív és nem megbélyegző” osztályozására.

A médiában és sok tudós között is egyre elterjedtebb a narratíva, ami Afrikához, Nyugat-Afrikához vagy Nigériához próbálja kapcsolni a jelenlegi globális járványkitörést

– olvasható a petícióban.

A tudósok azt tanácsolják, hogy a vírus új osztályozása a „nemzetekre, földrajzi régiókra, gazdaságokra és emberekre gyakorolt ​​szükségtelen negatív hatások minimalizálása érdekében” vegye figyelembe a vírus fejlődését és terjedését.

A WHO honlapja egyelőre a vírus két törzsét ismerteti: a nyugat-afrikai és a kongói (közép-afrikai) variánst.

Azt is javasolják, hogy a média ne használjon fel himlősérült afrikai emberekről készült képeket, amikor a nyugati országokban, például Európában kitört járványról számolnak be.

Mint ismert, a majomhimlő már Magyarországon is megjelent és több esetet is beazonosítottak. A betegség testváladékokkal terjed.

Korábban Szlávik János infektológus az RTL Híradónak arról beszélt, a legtöbb esetben a majomhimlő enyhe, a bárányhimlőéhez hasonló tünetekkel jár. A pörkök leestéig kell otthon maradni vele, a beteg ezután tekinthető gyógyultnak. Szlávik arról is beszélt, hogy a majomhimlő önmagában jóindulatú megbetegedés, bár szövődményei komolyabb problémákat is okozhatnak.

Korábban összefoglalót készítettünk arról, mit érdemes erről a betegségről tudni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top