nlc.hu
Egészség

Ezt érdemes tudni a majomhimlőről!

Egyre több helyen bukkan fel: ezt kell tudni a majomhimlőről!

Egy nap alatt három új európai országban (Franciaország, Németország és Belgium) is azonosították a korábban szinte kizárólag Afrikában jelenlevő kórt.

Pénteken Franciaországból, Németországból és Belgiumból is jelentettek majomhimlős esetet. Ezzel, és a korábbi öttel együtt (Egyesült Királyság, Portugália, Spanyolország, Olaszország és Svédország) már nyolcra nőtt azon európai országok száma, ahol az elmúlt hetekben felbukkant ez a korábban, szinte kizárólag az afrikai kontinensre korlátozódó kór.

A Franciaországban beazonosított beteg egy Párizs környékén élő 29 éves férfi, akinek a tünetei enyhék és nem járt a közelmúltban olyan országban, ahol az egészségügyi hatóságok tudomása szerint jelen van a vírus. Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Kanadában is több esetet azonosítottak.  A témában a Forbes idézte Kemenesi Gábor virológust, aki egy Facebook bejegyzésben foglalta össze, mit érdemes tudni a betegségről. A szakember szerint nem a majomhimlő lesz az új covid, de ettől még mutathat érdekes újdonságokat az orvostudománynak.

Majomhímlő

A nyugat-afrikai variáns enyhébb megbetegedést okoz és kevésbé terjed jól emberről emberre (Fotó: Getty Images)

Mi az a majomhimlő?

Afrikára jellemző, emberről emberre nehezen terjedő fertőzés. A Poxviridae víruscsaládon belül az úgynevezett Orthopoxvirus vírusok közé tartozik. Úgynevezett zoonótikus, állatról emberre terjedő vírus, legvalószínűbb természetes gazdái Közép- és Nyugat-Afrikában élő rágcsálók, közöttük tünetmentesen terjed és fennmarad a vírus. 

Nevét onnan kapta, hogy először laboratóriumi majmok körében találkoztak ezzel a betegséggel 1958-ban. A természetben azonban a tudósok szerint elsősorban a rágcsálók körében fordul elő.

Mikor jelent meg emberekben?

Emberben elsőként 1970-ben írták le a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol egy kilenc éves kisfiúnál diagnosztizálták. Azóta már több mint tizenegy afrikai országból jelentettek fertőzéseket. Afrikán kívül az első emberi megbetegedéssel 2003-ban találkoztak az Egyesült Államokban. A Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO)  összefoglalója  szerint a beteg egy háziállatként tartott prérikutyától kaphatta el a kórt. Az állatokat Gambiából származó patkányokkal és egerekkel tartották egy helyen mielőtt Ghánán keresztül importálták őket az Egyesült Államokba. Ez az egy eset idővel hetven további megbetegedéshez vezetett Amerikában és 2018-ban Nigériából Izraelbe tartó utasoknál is diagnosztizálták a kórt.

prérikutya

Egy háziállatként tartott prérikutya adhatta át a vírust (Fotó: Pixabay)

2022 májusában számos esettel találkoztak a szakemberek olyan országokban, ahol korábban egyáltalán nem volt jelen. Európában először az Egyesült Királyságban találtak igazolt megbetegedést május 9-én. A beteg egy olyan férfi volt, aki nemrég járt Nigériában. 

A majomhimlő a feketehimlő közeli rokona, ahhoz nagyon hasonló tünetekkel, csak éppen jóval enyhébb megbetegedést okozva. A feketehimlő 1980-as eradikációja óta a majomhimlő lett a legfontosabb, embereket érintő himlővírus.

Az eddig ismert legnagyobb járvány 2017-re datálható, Nigériában több száz emberi megbetegedést regisztráltak.

Fajtái

Két, genetikailag elkülönülő variánsa létezik a majomhimlőnek:

  • a Kongó-medence variáns súlyosabb lefolyású és jobban terjed,
  • a nyugat-afrikai variáns enyhébb megbetegedést okoz és kevésbé terjed jól emberről emberre.

Most úgy tűnik, ez az enyhébb változat okozza a jelenlegi helyzetet.

Hogyan fertőz?

Ahogy a neve is utal rá, alapvetően főemlősöket érint a megbetegedés. Rágcsálókról vagy más fertőzött állatról történő sikeres átugrási esemény után emberről emberre is képes limitált terjedésre.

Állatról a fertőzött állat vérével, testváladékaival vagy majmok esetében kiütéseivel történő érintkezés során terjed, emberről pedig a fertőzött ember kiütéseivel vagy a kiütések által szennyezett felületekkel (pl. ruha, ágynemű) való érintkezéssel.

A betegség testváladékokkal és légúti cseppekkel is terjedhet, de nem összekeverendő a covidnál megismert, rendkívül hatékony légúti terjedéssel. Ez annál nehézkesebb, hosszabb, közelibb kontaktust igényel.

A majomhimlő nem egy szexuális úton terjedő betegség, azonban fontos tudni, hogy nemi kontaktus során könnyen el lehet kapni.

Tünetek, lefolyás

Az inkubációs idő (a fertőzéstől a tünetek megjelenéséig tartó időtartam) nagyjából 5-13 nap.

A kezdeti tünetek: fáradtság, láz, nyirokcsomó duzzanat, izomfájás, hátfájás, stb., ezek könnyen összekeverhetőek más megbetegedéssel. 

A karakterisztikus kiütések 1-3 nappal a láz megjelenését követően jelennek meg, főképp arcon, végtagokon. Mint más himlőfertőzéseknél, a kiütések kiemelkednek, feltelnek, majd idővel kifakadnak és leszáradnak. Nyálkahártyákon és egyéb testrészeken is megjelenhetnek, és kifejezetten a nyálkahártyán való megjelenést feltételezik a cseppfertőzéses terjedés mögötti erősítő tényezőnek. A tünetek 2-4 hétig is eltarthatnak.

majomhímlő vírus Európa Afrika tünetek

Egy kongói fiatal férfi kiütéseit kezeli orvos, 2017-ben (Fotó: Melina Mara/The Washington Post via Getty Images)

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) arról számolt be, hogy a majomhímlő nagyon kellemetlen betegség és létezik olyan fajtája, ami a betegek akár tíz százalékánál is halálos kimenetelű lehet. Nyomatékosítottak ugyanakkor, hogy

az Egyesült Királyságban nem ezt a fajtát azonosították, hanem egy jóval enyhébb változatot, melynél a halálozási arány kevesebb mit egy százalék.

Kezelése

Specifikus, célzott gyógyszeres terápia nincs. Támogató kezelés, vakcina viszont van. A feketehimlő elleni oltások a közeli rokon majomhimlő vírus ellen is bizonyos szintű védelmet nyújtanak. A feketehimlő ellen többféle készítmény létezik, az EU-ban engedélyezett Imvanexet már korábban is használták behurcolt majomhimlős eseteknél és azok kontaktjainál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top