nlc.hu
Család
Sok gyerek fél otthon megmutatni a bizonyítványát

Sok magyar gyerek inkább megszökik, csak ne kelljen odahaza megmutatnia a bizonyítványát

Tartva a felelősségre vonástól és a megdorgálástól, számos gyerek dönt úgy, hogy inkább világgá megy szégyenében, csakhogy elkerülje a veszekedést. A rendőrség szerint beszélgetésre, biztonságra, türelemre és szeretetre van ilyen helyzetekben szükség.

Az általános és középiskolák tanulói napokon belül megkapják a bizonyítványukat. Előfordulhat, hogy az érdemjegyek nincsenek összhangban a szülői, vagy a saját magával szemben támasztott elvárásokkal, emiatt a gyermek szoronghat, félelmet érezhet, és sajnos számtalan példa mutatja, hogy vannak gyerekek, akik az eredményeikkel szembesülve nem mernek hazamenni. Annak érdekében, hogy ez lehetőség szerint soha ne fordulhasson elő, hogy egyetlen gyermek se kóboroljon céltalanul és elveszve, hogy egyetlen szülő se élje át a „hová tűnhetett?”, „hol keressem?” bizonytalanságát és a szívszorító aggodalmat, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya továbbra is a beszélgetés, biztonság, türelem és szeretet négyest ajánlja – írja a police.hu.

Bizonyítvány

Sokan félnek otthon megmutatni a bizonyítványukat (Fotó: MTI Fotó: Rosta Tibor)

Beszélgetés, biztonság – Mindenképpen feszültségoldó és megnyugtató, ha a szülő tudatosítja gyermekében, egy-egy, az elvártnál, vagy a kívánatosnál rosszabb érdemjegy nem a világ vége, némi segítséggel, szorgalommal helyrehozható és javítható. Biztonságot ad, ha a gyermek tisztában van azzal, az iránta érzett szülői szeretetet a legkevésbé sem befolyásolja iskolai eredménye.

Türelem, szeretet – A szülő az elsődleges példa gyermeke számára, így ha anya/apa béketűrő és türelmes, ezt a mintát látva és leképezve a gyermek is hasonló személyiségjegyeket ölt majd. Teremtsenek lehetőséget kigondolni és átbeszélni az egy-egy érdemjegy kijavítására vonatkozó feladatokat, gyakorlást, szülői segítséget, ez hozzájárulhat a félelem és az elkeseredettség oldásához, azt üzeni, „együtt megoldjuk, hisz nem vagy egyedül!” Ha gyermekük tisztában van azzal, hogy biztonságot, szeretetet nyújtó családja, otthona van, nem fontolgat szökést egy mélabús pillanatban. Tudatosítsák, hogy az iránta érzett szeretetük feltétel nélküli, nem kötődik érdemjegyekhez és teljesítményhez!

Ha gyermek mégis elszökik, eltűnik, rendkívül fontos, hogy mihamarabbi megtalálása érdekében haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112 segélyhívó telefonszámon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top