nlc.hu
Család

Nagyot lépett előre a lombik oroszlán program

Nagyot lépett előre a budapesti állatkert lombikoroszlán-programja

Ezzel egy időben sajnos el kellett altatni az egyik súlyosan beteg nőstény oroszlánt.

Van jó és szomorú hírünk is – kezdte valódi érzelmi hullámvasútnak ígérkező közleményét a Fővárosi Állat- és Növénykert. Mint írták, a jó az, hogy Shakira nevű nőstény oroszlántól sikerült petesejtet kinyerni a lombikoroszlán-programhoz. A rossz hír pedig, hogy Kankai-t, a másik nőstényt el kellett altatni kiterjedt, előrehaladott daganatos megbetegedése miatt.

Kankai, a budapesti állatkert elaltatott nőstény oroszlánja

Fotó: Budapest Zoo

Az állatkert 2010 óta foglalkozik a ritka és veszélyeztetett indiai oroszlánokkal és az elmúlt években öt indiai oroszlán született és cseperedett fel Budapesten. Ezen kívül azonban más módon is részt vesz az intézmény annak a tenyészprogramnak a munkájában, amelynek célja, hogy az állatkerti szaporítással hozzájáruljanak az indiai oroszlánok megmentéséhez. Basil nevű hím oroszlánjuk például jelenleg a Prágai Állatkertben vendégeskedik, azzal a céllal, hogy az egyik ottani nősténnyel párosítsák össze.

A Shakira nevű nőstény oroszlánon a budapesti intézmény állatorvosai – azzal a nemzetközi csapattal együtt, amelyikkel korábban az orrszarvúak mesterséges termékenyítésén is dolgoztak – hajtották végre a különleges beavatkozást. Az altatásban végzett műtét célja az volt, hogy Shakirától petesejtet nyerjenek ki ahhoz a „lombikbébiprogramhoz”, amelynek célja szintén a ritkulóban lévő indiai oroszlánok megmentése.

A közleményből az is kiderül, hogy az elaltatott Kankai életéért – aki áprilisban töltötte be tizennegyedik életévét – az elmúlt időszakban sokat küzdöttek az állatorvosok, de egészségügyi állapota annyira leromlott, hogy a szakembereknek nem maradt más választásuk. Mint írták,

Kankai tizenkét éven át volt állatkertünk lakója, s ez idő alatt nagyon megszerettük. De megszerette őt a közönség is, így nemcsak nekünk, hanem látogatóinak is nagyon fog hiányozni.

A közelmúltban nem ez az egyetlen veszteség, ami érte az állatkertet. Májusban elpusztult 21 hónapos orangutánkölyök, Móric.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top