nlc.hu
Életmód

Elpusztult Móric, a budapesti orangutánkölyök

Gyászol a budapesti állatkert: elpusztult Móric, az orangutánkölyök

Fejlődési rendellenességek miatt elpusztult a 21 hónapos budapesti orangutánkölyök, Móric.
A montázson a Fővárosi Állat- és Növénykert bejárata és Móric, az elpusztult orangutánkölyök

Elpusztult Móric, a 2020 augusztusában született orangutángyerek, halálát fejlődési rendellenességek okozták – közölte a szomorú hírt a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A 21 hónapos orangutánkölyök pénteken hajnalra pusztult el. A baj csütörtök délután jelentkezett, amikor a gondozók arra lettek figyelmesek, hogy az állat erőtlen, és nem tud úgy kapaszkodni anyja bundájába, ahogy egyébként szokott.

Ilyenkor nincs lehetőség azonnali állatorvosi vizsgálatra, hiszen az anyának esze ágában sincs odaadni a kölyköt. A felnőtt állat altatására pedig csak akkor van lehetőség, ha előtte koplalt valamennyit.

A gondozók arra készültek, hogy pénteken lesz az altatás és a vizsgálat, de Móric már nem érte meg a reggelt.

A szakemberek igyekeztek kideríteni, hogy mi okozta az állat halálát. Mivel emberszabású majomról van szó, a boncolást nem állatorvos, hanem humán orvos, a Semmelweis Egyetem egyik neves patológusa végezte el, valamint további vizsgálatokra is sor került.

Az eredmények kiértékelése még folyamatban van, de az már biztos, hogy azok a fejlődési rendellenességek, amelynek jeleit az állaton már korábban is megfigyelték, több szervrendszert is érintettek, a szívtől a tüdőn át a csontok fejlődéséig. Móric halálának közvetlen oka komplex keringési elégtelenség volt, amely egy akut bélleállás miatt alakult ki. Úgy tűnik, az erre való hajlam szintén összefüggött az említett fejlődési rendellenességekkel.

Móricot természetesen mindenki nagyon szerette: nemcsak az állatkerti munkatársak, hanem a látogatók körében is igen népszerű volt. Korából adódóan a legtöbb időt természetesen anyukájával, a 21 esztendős Liával töltötte, de a nővére, a most nyolcadik évében járó Lone is gyakran elkérte, hogy együtt játszanak.

Tavaly egy 11 hónapos orangutankölyök, Buda pusztult el a budapesti állatkertben. 

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László; Fővárosi Állat- és Növénykert)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top