nlc.hu
Család

A jó házasság ismérvei

Ha letartóztatnak, a férjedet hívod fel először? – 5 jel, hogy csodálatos házasságban élsz

Minden házasság más, és még a legjobb párkapcsolatban is vannak stresszes időszakok, de azért van pár olyan jel, ami azt mutatja, hogy remek házasságban élsz.

Senkit sem biztatunk arra, hogy összehasonlítsa a házasságát másokéval, hiszen mindenki egyedi módon éli meg a saját párkapcsolatát. Dr. Marie Land pszichológus szerint mégis vannak olyan jelek, amik alapján ki lehet mondani, hogy jó az a házasság, amiben élsz.

1. Nem más a viselkedésed társaságban a férjed miatt

A jó házasságra utaló jelek között az egyik legszembetűnőbb az, amikor a barátaiddal vagy és ehhez csatlakozik a férjed is. A barátok között ugyanis önmagad lehetsz, felszabadult vagy, és ha jó házasságban élsz, akkor nem zökkensz ki ebből az állapotból, nem változtatsz a viselkedéseden csak azért, mert megérkezett a társaságba a férjed is. Persze, kicsit talán másról fogtok így beszélgetni a barátnőkkel, ha férfi is van a társaságban, de a személyiségjegyeid, komfortérzeted marad ugyanaz, ha nincs gond a házasságodban. Ha viszont úgy érzed, hogy a férjed jelenlétében moderálnod kell magad, feszengsz, meg sem mersz szólalni úgy, mint nélküle, akkor ott nem stimmel valami.

2. Nem kérsz folyton bocsánatot

Az teljesen természetes, hogy bocsánatot kérünk, ha hibáztunk, sőt, ez kell is a jó kapcsolathoz. Ám amikor már úgy érzed, azért is bocsánatot kell kérned, mert levegőt veszel, akkor gond van a házasságodban. Életed párja mellett inkább a könnyedséget és önazonosságot kellene érezned, nem pedig állandóan résen lenni, hogy vajon mivel bántod meg, mivel bosszantod fel. Kérdezd meg magadtól: attól félsz, hogy csalódni fog benned? Ha igen, miért? Ebben a kérdésben fontos válaszok rejlenek, érdemes elgondolkodni rajta.

Boldog pár mosogat a konyhában

A jó házasság apróságokból épül fel (Kép: Getty Images)

3. Felismered a párod érzéseit

A szakember nem gondolatolvasásra buzdít, csupán arra utal ebben a pontban, hogy amikor be tudod azonosítani szavak nélkül is a párod érzéseid, az azt jelenti, hogy figyelsz rá és igyekszel megérteni őt. Az empátia fontos része a jó házasságnak, amihez szükség van egy nagy adag figyelemre és arra, hogy felismerd, mikor ideges vagy mikor él át valamilyen fájdalmat a férjed. Ez nem egyszerű feladat, de ha szeretitek egymást, akkor nem okoz igazán problémát, hanem természetesen így alakul a kapcsolat.

4. Érzelmi egyensúlyban vagy

Az érzelmi egyensúly nem arról szól, hogy kizárólag boldog érzéseid vannak a házasságban, hanem épp ellenkezőleg: akkor egészséges egy párkapcsolat, ha minden érzelmet megélhetsz benne, legyen az örömteli vagy szomorú. Ugyanis ez az egyensúly vezet aztán ahhoz az intimitáshoz, ami egy boldog házassághoz nélkülözhetetlen. Az érzelmek széles skálájához pedig hozzátartozik a nevetés, szenvedély, izgalom, szomorúság, félelem és biztonságérzet is, így együtt hoznak kiegyensúlyozottságot a házasságba.

5. Ha letartóztatnak, a férjedet hívod először

A pszichológus félig tréfásan írta az utolsó jelet, miszerint a jó házasság egyik ismérve, ha a férjedet hívod először, ha letartóztatnak. Nem annyira a letartóztatásról, mint inkább a segítségkérésről szól ez a pont, azaz, ha úgy érzed, szükséged van segítségre bármilyen témában, akkor rögtön a párodhoz fordulsz a kéréseddel, ami azt jelenti, hogy remek kapcsolatod van vele. Ha inkább egy baráthoz vagy a család többi tagjához fordulsz először, akkor lehet, hogy át kell gondolni a kapcsolatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top