nlc.hu
Család

286-szoros fizetést kapott véletlenül egy chilei munkás

A szokásos 200 ezer helyett 70 milliós fizetést kapott, felszívódott egy munkás

A HR hibázott, a munkás pedig meglépett az irtózatos összeggel.
Elásott pénz

Valakinek nagyon jó napja volt Chile legnagyobb húsipari üzemében – és hamarosan a saját kapzsisága miatt meg is ütheti a bokáját. Történt ugyanis, hogy a Consorcio Industrial de Alimentos (Cial) nevű cég egyik alkalmazottja a fizetésnapján a szokásos félmillió chilei peso (ez nagyjából 200 ezer forintnak megfelelő összeg) 286-szorosát, azaz 165,398,851 pesót kapott, azaz 

70 millió forintot.

Természetesen nem nagyvonalú munkahelyi bónuszról volt szó, hanem egyszerű, de annál súlyosabb hibáról. A HR orsztály rossz összeget utalt; eleve időbe telt, mire a könyvelésen feltűnt, hogy nagy a hiány, és kiderült, hova vándorolt a pénz. A Cial menedzsmentje azonnal felhívta az illetőt, aki érdekes diplomáciai manőverekre szánta el magát; nyilván szerette volna megtartani a pénzt, és nem tudta, mi ennek a legtutibb módja.

  • Először megigérte, hogy másnap reggel bemegy a bankba és visszautalja a különbözetet;
  • Amikor a cégnél látták, hogy ez nem történt meg, azt mondta, elaludt, de mindjárt indul;
  • Nem indult el, sőt, egy ügyvédi irodán keresztül beadta az azonnali felmondását;
  • Végül eltűnt, azóta sem találják.

Az ügyet természetesen jogi útra terelték, innentől kezdve pedig ez szimpla lopásnak számít. Az összeget tekintve elég komoly büntetésre számíthat a munkás, ha megtalálják.

Nekünk az a tippünk, ha fizetésemelést szeretnél, ne várj az ilyesmire, és főleg ne lógj meg a pénzzel, ha megtörténik; inkább ülj le az illetékesekkel és tárgyalj okosan!

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top