nlc.hu
Család

A Momz App összehozza az anyákat

„Kellenek a megértő, támogató anyatársak” – egy új app segít kapcsolódni a környékeden élő anyákkal

A Momz App jóval több, mint egy közösségi app, kifejezetten kismamáknak és anyukáknak készült barátkeresőről van szó, ahol csatlakozhatnak egymáshoz, létrehozhatnak egy támogató közeget az egy környéken élő nők.

A Momz App egy hiánypótló lehetőség minden kismamának és anyának, aki anyabarátokat keres a környéken. Annyira eltávolodtunk már a régi mintától, amikor még együtt nevelték a generációk a gyerekeket, hogy általános jelenséggé vált a várandós és kisgyerekes anyák elszigetelődése. A szülés előtti barátságok gyengülnek, a barátnők közül sokan lemorzsolódnak, mert vagy még nincs porondon náluk a gyerekkérdés vagy már nagyobbak a gyerekek. Bólyai Eszter, a Momz App megálmodója, létrehozója is ebben a magányos cipőben járt a kisfia születése után, ezért találta ki azt a közösségi oldalt, ahol a környéken élő várandósok és anyukák egymásra találhatnak.

„Amikor megszületett a kisfiam, akkor voltam a legboldogabb életemben – meséli Eszter –, de szép lassan előtört egy számomra idegen érzés: fogalmam sem volt, hogy hova rakjam, hogy hirtelen felnőtt kapcsolatok nélkül maradtam. Magányosnak éreztem magam, nagyon szerettem volna, ha van mellettem valaki. Apuka dolgozik napközben, a legtöbb barátnőm külföldön vagy vidéken él… elszigeteltséget éreztem. Erre az érzésre egyáltalán nem számítottam, nem is gondoltam, hogy ez probléma lesz. Először persze azt hittem, hogy velem van a gond, aztán elkezdtem foglalkozni az izoláció társadalmi hátterével. Ennek során rájöttem, hogy nem vagyok egyedül, nem csak én érzek így.”

Eszterben a kutatásai során megfogalmazódott, hogy az anyukák magányérzése mögött az állhat, hogy nem minden esetben tudunk testileg vagy lelkileg alkalmazkodni a mai modern társadalom igényeihez (az evolúciós pszichológiában ezt a jelenséget hiányos alkalmazkodásnak nevezik). Anyaként nem tudunk ahhoz alkalmazkodni, hogy elszigetelve élünk egymástól, külön háztartásokban, külön lakásokban. Nagyon ritka az, hogy nők vegyenek körül egy anyát, ami pedig a természetes közegünk lenne.

„Ez egy társadalmi probléma, amire szeretnénk válaszolni a Momz Appal. Az anyáknak nagyon nehéz egyedül – teszi hozzá Eszter. – Az lenne az egyik megoldás, ha beépülne a köztudatba, hogy nem születünk anyának, hanem az anyaságot meg kell tapasztalni, és nem mindegy, hogy ez milyen légkörben történik.

Kellenek a megértő, támogató anyatársak.

Az elszigeteltségérzés a kisgyerek nevelésével együtt jár, de a társadalmi elvárások és a megfelelési kényszer miatt anyaként úgy érezzük, hogy ezt titkolnunk kell, pedig csak úgy tudunk segíteni egymáson, úgy tudjuk támogatni egymást, ha beszélünk róla, felvállaljuk az érzéseinket, élményeinket. Van egy érdekes kutatás is erről: ha a baba sír, akkor a sírását sokkal erőteljesebben éli meg az anya egyedül, mint amikor egy másik felnőtt ott van vele egy szobában. Ilyen pozitív hatással van ránk a támogató közeg, társaság.”

A Momz App nem csupán online akarja összekötni az anyukákat, hanem a fő cél az, hogy személyesen találjanak egymásra az egy környéken élő anyák, kismamák, hogy valós támogató rendszert tudjanak együtt létrehozni egymásért és önmagukért. Bár az appban lehet online is beszélgetni, van közös fal is, ahova bárki írhat, és ismerősnek jelölhetjük az anyatársakat, de Eszter arra helyezi a hangsúlyt, hogy lépjünk ki az online térből és találkozzunk azokkal, akikkel kapcsolódunk a Momz Appban. Ezért a fő funkciója az appnak az, hogy lokáció és a gyerekek életkora alapján hozza össze az anyákat, így könnyen tudunk élőben is találkozni egy gyors online egyeztetés után.

A Momz App csapata

A Momz App csapata:  Zsengellér Anna, Bólyai Eszter és Sánta-Arany Virág (Kép: Momz)

Az ingyenes appot rendkívül egyszerűen használatba tudtam venni, amikor letöltöttem tesztelésre, pár lépés a regisztráció, melynek során meg kell adni a címünket, de ezt senki sem fogja látni, csupán azért van rá szükség, hogy a közelünkben lévő anyákat megtalálja az algoritmus. A regisztráció megerősítése és az érdeklődési körök megjelölése után már oda is érünk a környékünkön lakó regisztrált anyák listájához. A Momz keresőben később is finomíthatunk a szűrőkön, hozzáadhatunk érdeklődési köröket, ha nem érezzük teljesnek a találati listát vagy bővítenénk a közvetlen környékünkön túl is az ismerkedési lehetőségeket. Ha például rendszeresen egy másik kerületbe járunk át sétálni a gyerekkel az ottani parkba, játszótérre, akkor kereshetünk azon a környéken is anyabarátokat, akikkel megoszthatjuk a sétálós időnket. Vagy ha mindegy, hol van a másik anya, csak az a fontos, hogy a közös élethelyzetet meg tudd osztani valakivel, akkor is van erre lehetőséged.

Az app segít abban is, hogy az érdeklődési köröket összeegyeztetve szól, ha egy anya adatlapjára kattintunk, hogy milyen egyezést talál az érdeklődési területekben, így aztán már lehet is kezdeni azzal az első üzenetet, hogy „Látom, te is keresel társat a kávézáshoz, csatlakozhatok?” De akár használhatjuk az üzenetekben előre bekészített matricákat is a kapcsolatfelvételhez, nagyon jópofák vannak közöttük. A kedvencem az appban pedig az a menüpont, ahol beállíthatjuk, hogy most épp ráérünk, mennyi ideig érünk rá, és megnézhetjük, melyik anyának van épp ideje találkozni jelenleg. Ez a spontán találkozókat ösztönözheti, márpedig tudjuk, hogy az egyik legnagyobb hiány a spontaneitás területén keletkezik szülés után. Az app kezelése egyébként abszolút kézre áll, egyértelmű, adja magát, és amellett, hogy a dizájnban is törekedtek az anyaság, gyerekek témakör megjelenítésére, egyáltalán nem tolakodó módon tették ezt, hanem visszafogott, a szemnek kellemes és a tartalmat nem elnyomó dizájnt sikerült összehozni.

momz app
Megnézem
Összes kép (4)

Miközben nyomkodtam az appot, olvasgattam a többi anya adatlapját, szinte hallottam a saját anyám hangját a fülemben, hogy „Bezzeg a mi időnkben elég volt lemenni a gyerekkel a játszótérre és máris barátkoztunk egymással.” Igen ám, de abban a „bezzeg” időben még kicsit máshogy működtek az emberek, mint manapság, sok anyuka – például én – nem tud játszótéren ismerkedni. Eszter az app indítása előtt sok piackutatást végzett, melyből kiderült, hogy a megkérdezett anyukáknak több mint 75 százaléka elszigetelve érzi magát a többi anyától és a külvilágtól, és 90 százaléka szerint nagyon hasznos lett volna egy másik anya társasága. A piackutatás során kitért arra a kérdésre is, hogy mi történik a játszótéren, miért nem annyira alkalmas az igazi anyabarátok szerzésére már ez a közeg.

„A legtöbb esetben valóban a játszótéren találkoznak az anyák, de általában csak a gyerekről van szó és a gyerekre figyelnek, ritkább az, hogy magukról beszélgessenek. Gyakran úgy alakul, hogy nem tervezetten, hanem ad hoc jelleggel találkoznak, és sokszor egymás nevét se tudják.

Pedig az lenne az anyatársak egyik jó hatása, hogy a gyereken kívül is meglátnak, hogy ki vagy te az anyaságon túl.

Az anyaság összehoz – ez a szlogenünk is amúgy -, de akkor leszünk barátok, akkor tudjuk egymást támogatni, ha megnyílunk egymásnak, mint emberek. Nekem van egy ilyen csodálatos anyabarátom, akivel sikerült ezt megtapasztalnom. Nagyon lassan találtam meg, egy évig keresgéltem, amikor egy baba-mama klubban megismerkedtünk. Gyorsan egymásra tudtunk hangolódni, a gyerekeink is egykorúak, most már öt és fél évesek, azóta tartjuk a kapcsolatot, a gyerekek is jó barátok lettek.”

Eszter egyedül találta ki a Momz Appot, majd két társat – Zsengellér Annát és Sánta-Arany Virágot – vett még maga mellé, akik segítettek a megvalósításban. Mindhárman a szabadidejükben, ingyen végzik azt a munkát, ami a Momz App működtetésével jár. Egy hónapja indult el az app, azóta már több mint 3000 tagja van, az anyaközösség pedig egyre növekszik. Hamarosan egy frissítés várható az appon, melynek során például tovább bővül a szűrők köre, és beállíthatjuk majd azt is, hogy milyen témában keresünk támogatást, miben tudnánk támogatni másokat – például SNI-s a gyerek vagy az egyedülálló anyasággal kapcsolatban beszélgetnénk hasonszőrű anyákkal. A távlati célok között pedig az is szerepel az app jövőjében, hogy országhatáron túlra is kiterjesztik a szolgáltatást, hogy a környező országokban – Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában, Szerbiában, Horvátországban – élő magyarok is tudják használni anyatársak keresésére a közelükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top