nlc.hu
Család

Mém lett egy spanyol férfi, pedig csak segíteni akart

Mém lett egy spanyol férfi, pedig csak sógorának akart segíteni

Josep Maria García tekintete világszerte tömegek számára testesíti meg azt a kellemetlen pillanatot, amikor valakinek, akit utálsz, hirtelen valamiben igaza van.

Felmerült már benned, hogy egy magadról készült képet stock fotóként értékesíts? Ne tedd! Egy spanyol férfi ugyanis megtette és saját bőrén tapasztalta meg, milyen kellemetlen következményei lehetnek egy ilyen lépésnek. Például, hogy az illetőből mém lesz, ráadásul nem is túl hízelgő fajta – számolt be a tanulságos esetről a The Guardian.

A 42 éves Katalóniából származó Josep Maria Garcíát a sógora hívta fel kicsit több mint egy évvel ezelőtt azzal, hogy, ne ijedjen meg, de keressen rá a „legrosszabb ember, akit ismersz” szövegre a Google böngészőben. Josep ezt meg is tette és döbbenten látta, hogy több mint kétmilliárd találatot dob ki a gép, melynél az arca szerepel. A férfi először semmit nem értett az egészből, majd hosszas gondolkodás után visszaemlékezett arra, hogy a kép 2014-ben készült.  Egy eseményen volt akkor Barcelonában a profi fotósként dolgozó sógorával, aki megkérte, hadd készítsen róla egy fotót, hogy felmérje a helyszín fényviszonyait. Mivel a kép igen jól sikerült, közös megegyezéssel a két férfi később ügy döntött, feltöltik a Getty Images hírügynökség oldalára stock fotóként, azaz olyan előre elkészített képként, amelyet különböző témákhoz tudnak az előfizetők illusztrációként felhasználni. Végtére is, mi baj lehetne belőle?

Josep Maria García

A történet következő mozzanatára 2018-ban került sor. Akkor ugyanis egy szatirikus hangvételű amerikai magazin cikket közölt Heartbreaking: The Worst Person You Know Just Made a Great Point (Lesújtó: Éppen kitűnő észrevételt tett a legrosszabb ember, akit ismersz)  címmel, melyhez illusztrációnak Josep arcát használták fel. A cikk azt a bosszantó jelenséget írja le, amikor kénytelen vagy elismerni, hogy egyetértesz valamiben valakivel, akit egyébként szívből gyűlölsz. Innentől kezdve a férfi arca összekapcsolódott a keresőben a „legrosszabb ember, akit ismersz” kifejezéssel, sőt Josep profilja maga lett a mém, amely kifejezi a cikkben leírt helyzeteket.

Az internet hírnév egészen a közelmúltig nem befolyásolta a spanyol férfi életét, melynek oka, hogy a mém elsősorban az angol közösségi médiában volt népszerű. Josep városában, a 26 ezer fős Molins de Reiben úgy tűnt, nem ismeri senki. A helyzet azonban idővel változott és trollok seregei vették célba az önkéntelen modellt. Üzeneteikben többek közt azt írták neki, olyan az arca mint egy nácinak, illetve, hogy a megjelenése alapján teljesen empátiamentes ember lehet.

Noha eleinte a férfi figyelmen kívül hagyta ezeket az üzeneteket, idővel úgy megszaporodtak, hogy a sógora úgy döntött, kiveszi a problémát okozó képet a portfóliójából. Ez is valami, de sajnos nem igazán megoldás, hiszen, az internet nem könnyen felejt, így még jó hosszú ideig megmarad mémnek szegény Josep.

Hogy min ment keresztül a spanyol férfi, olyanok érthetik csak meg igazán, akik maguk is kerültek már hasonló helyzetbe. Ilyen például Arató András magyar nyugdíjas villamosmérnök, aki világszerte a „Hide the pain Harold” (Rejtsd el a fájdalmad Harold!) nevezetű internetes mémnek köszönhetően vált ismertté.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top