nlc.hu
Család

Lelki társ: mítosz vagy valóság

Mítosz vagy valóság: ezért nem találhattad meg eddig a lelki társad

A párkeresés elég viszontagságos kaland tud lenni, és sajnos nincsen garancia arra, hogy a boldogság ránk talál. Ennek pedig az is lehet az oka, hogy a tökéletességet keressük a másikban. De vajon létezik a nagybetűs igazi?

Arisztophanész mítosza szerint egykor gömb alakú lények voltunk, akik férfi és női félből álltak össze különböző párosításokban, volt, hogy ellenkező nemű fél alkotott egy gömböt, volt, hogy azonos neműek. Ám az istenek megharagudtak ránk, és büntetésből kettéválasztották a gömböket, így életünket azzal töljtük, hogy keressük a másik felünket, és csak akkor leszünk boldogok, ha megtaláljuk azt. És nemcsak az ógörögöknél létezett ilyen elképzelés, nagyon hasonló gondolatokkal találkozunk a hinduizmusban, ahol az embereknek karmikus kapcsolatuk van bizonyos lelkekkel, a kabbala szerint pedig egy zsidó félembernek számít, amíg meg nem találja a hozzá illő lelki társat.

Persze a világirodalomból rengeteg példát lehetne hozni, ami ilyen végzetszerű románcról szól, maga a lelki társ szó is íróhoz, pontosabban egy költőhöz kötődik, az egyik első írásos említésre ugyanis Samuel Taylor Coleridge brit költő levelében találtak rá. Neki sajnos nem sikerült megtalálni másik felét, de az elképzelés, hogy van egy nagy Ő egyre népszerűbb. Brad Wilcox, National Marriage Project vezetője szerint ennek az is az oka, hogy az érdekházasság egyre inkább eltűnőben van, helyette az emberek inkább szerelemből házasodnak, már nem a piszkos anyagiak döntenek, hanem az, hogy milyen ember is a másik.

Egy 2021-ben készült felmérés szerint valóban megdöbbentően sokan hisznek a lelki társakban, abban, hogy valahol létezik számunkra a tökéletes partnert, az egyetlen, aki nekünk meg van írva. A szakértők szerint az, hogy hiszünk-e ebben, annak több oka is lehet, és azok, akik abban reménykednek, hogy megtalálják az Igazit, talán már a kezdetektől fogva eleve halálra ítélik a kapcsolatukat.

Szerelmespár a parkban

Fotó: Pexels

Rengeteg okunk van arra, hogy fenntartásokkal kezeljük azt, hogy egyetlen egy ember rendeltetett el nekünk, ugyan a technológia vívmányanyainak köszönhetően a fizikai távolságot már könnyű legyőzni, de azért alapvetően a többség még mindig olyasvalakit választ párjának, akivel valamilyen módon összesodorta az élet, vagy közel laknak egymáshoz, vagy egy iskolába jártak, vagy a munkahelyen dolgoznak, ugyanoda járnak szórakozni, és a sort tovább lehetne folytatni. És valljuk be, közel nyolcmilliárd ember él a Földön, mégis mekkora esély van arra, hogy a lelki társunk pont ott utazik velünk egy buszon.

Az, hogy ennek ellenére mégis kapaszkodunk abba a hitbe, hogy létezik az Igazi, arra van egy egyszerű és egyben egy nagyon szomorú magyarázat, a magány. az elszigeteltség egy univerzális tapasztalás, és ha van egy kis remény arra, hogy van valaki, aki egyszer csak megjelenik az életünkben, és megtestesít mindent, amire vágyunk, akkor az elviselhetőbbé teszi az egyedüllétet, segít túllendülni a rosszul sikerült randevúkon, kapcsolatokon. Viszont lehet, hogy pont ez a gondolkodásmód akadályoz meg abban, hogy egy életreszóló kapcsolatot létesítsünk valakivel.

Egy nő jegygyűrűt tesz az asztalra

Fotó: Pexels

Senki sem tökéletes

Egy kutatás szerint az, ha valaki a lelki társát keresi, nagyobb valószínűséggel szakít a partnerével, ha bármi gond is adódik, minthogy közös erővel dolgoznának a megoldáson, mert úgy gondolja, ez is annak a jele, hogy mégsem az Igazival kötötte össze az életét. Azok azonban, akik nem hisznek abban, hogy egyetlen egy ember lehet csak a megfelelő partner, nagyobb valószínűséggel gondolják azt, hogy ahhoz, hogy egy kapcsolat működjön, azon dolgozni kell, és sokkal inkább hajlamosak arra, hogy a végső döntés meghozása helyett inkább megoldásokat keressenek a problémákra.

„Ha elvárjuk, hogy valami azonnal tökéletes legyen, és ez így is maradjon, akkor csalódni fogunk, a valóság nem így működik. A legsikeresebb párkapcsolatban a felek támogatják egymást abban, hogy dolgozhassanak magukon, mellettünk vannak, végigkísérik őket, ahogyan változnak, soha nem várják el a másiktól, hogy tökéletes legyen” – nyilatkozta Ruth Micallef párkapcsolati tanácsadó. 

Persze mindez nem jelenti azt, hogy ne lennének bizonyos tulajdonságok, amik szerepelhetnének a listánkon, a közös érdeklődési kör, a közös értékek fontosak lehetnek, ahogyan azok az erények is, amelyektől egy kiegyensúlyozott, harmonikus párkapcsolatban élhetünk, de ne várjuk el, hogy legyen valaki, aki minden egyes kritériumnak megfelel, és ne feledd, egyikünk sem tökéletes, és ezt teljesen rendben van.

Rózsa és kávé az asztalon

Fotó: Pexels

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top