nlc.hu
Család
Kiderült, hogy a kutyák is tudnak örömükben sírni

Kiderült, hogy a kutyák is tudnak örömükben sírni

A kutyák képesek örömkönnyeket hullatni, ha hosszabb különlét után újra együtt lehetnek gazdájukkal – mutatta ki egy új, hétfőn közzétett japán tanulmány.

A Current Biology nevű biológiai folyóiratban jelent meg a japán Azabu Egyetem kutatóinak tanulmánya, amelyben a kutyák érzelmeit vizsgálták, egyebek mellett, hogy négylábú barátaink is képesek-e örömkönnyek hullatására.

Kutya és férfi

Az igazi kutyás pasikkal nincs gond. Fotó: Unsplash

Kikuszui Takefumi, a kutatás vezetője rámutatott: kapcsolat áll fenn a kutyák könnyezése és a bennük feltörő, pozitív érzelmek között. Hozzátette, hogy az érzelmi reakciót az oxitocin hormon magyarázza. A “szeretethormonként” emlegetett oxitocin az agyban termelődik, és az anya és gyermek közti szoros kapcsolat, valamint a szülés beindítása és tejtermelődés fokozása révén fontos szerepe van a szülésben, de ez a hormon felelős az embertársaink felé irányuló bizalomért, megértésért és együttérzésért is.

Kikuszui azután kezdett el foglalkozni a témával, hogy néhány évvel ezelőtt az egyik pudlija világra hozott egy alomnyi kiskutyát: miközben az újszülött kutyákat ápolta, észrevette, hogy az anyjuk könnyezett. A kutatónak ekkor ötlött föl a fejében, hogy az oxitocin állhat a megnövekedett könnytermelődés hátterében.

Korábbi megfigyelésekből a tanulmányban részt vevő kutatók már megállapították, hogy mind a kutyákban, mind gazdájukban oxitocin szabadul fel a kettejük közti interakció során. A kutatásból kiderült az is, hogy a kutyák nem hullatnak könnyeket olyan emberek láttán, akiket nem ismernek, azonban hozzáadott oxitocin hormon hatására gyarapodtak könnyeik. A kutatók megállapították, hogy a kutyák könnytermelődése fokozódik az emberek által örömtelinek, boldognak megélt helyzetekben, arra azonban továbbra sincs válasz, hogy negatív érzelmekre is ugyanígy reagálnak-e.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top