nlc.hu
Család

Visszavezették a testi fenyítést egy amerikai iskolai körzetben

Újra lesz testi fenyítés egy amerikai iskolai körzetben, vannak szülők, akik ezt megköszönték

Egy év múlva felülvizsgálják, milyen hatása lett annak, hogy visszahozták ezt a régimódi, gyerekbarátnak nem igazán mondható módszert.

A Missouri államban található Barry megyében bejelentették, hogy ebben a tanévben visszavezetik a gyerekek testi fenyítését. Az iskolai körzet vezetője, Merlyn Johnson azt mondja, egy éve, amikor kinevezték, nem fogadta volna el ezt a tervet, de mára megbarátkozott vele. A szülőket nemrég értesítették a júniusban elfogadott irányelvről, amit csak végső esetben, az ő írásbeli engedélyükkel alkalmaznának, írja a 24.hu.

A körzetben, ahol 1900 iskolást oktatnak, 2001-ben szüntették be a gyerekek testi fenyítését, és – vélhetően azért, mert a megyében a meghatározó a régi értékrend -, a szülők közül állítólag többen is csalódottak voltak emiatt, illetve voltak, akik kifejezetten kérték, hogy vezessék vissza. 1977-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága arra jutott, hogy az államok saját döntési körébe tartozik, hogy engedélyezik-e a testi fenyítést. Missouri azon 19 – többségében déli – állam közé tartozik, amelyben még mindig lehetőség van ezzel élni.

Kislány sír az iskolai folyosón

Fotó: Getty Images

Johnson szerint akadt, aki megköszönte nekik, hogy újból változtattak a szabályokon. “A közösségi médiában valószínűleg megdöbbennének, ha hallanák, hogy ilyeneket mondunk, de az emberek többsége, akivel találkoztam, támogatja” – tette hozzá, és megjegyezte, meglepte, mekkora érdeklődés mutatkozott az intézkedés iránt.

Ami a testi fenyítés alkalmazását illeti, csak akkor engedélyezett, ha „minden egyéb lehetőség kudarcot vallott, és csak ésszerű formában, az igazgató jóváhagyásával” történhet meg. Csak az igazgató hajthatja végre egy tanú kíséretében, úgy, hogy másik tanuló azt nem láthatja. Arc, fej ütése tilos, és testi sérüléssel sem járhat. A végrehajtás egyetlen módja „lapáttal a fenék megütése”, a fiataloknak egyszer, legfeljebb kétszer, a nagyobbaknak maximum háromszor. Az igazgatónak a testi fenyítésről és annak okairól be kell számolnia az iskolai körzet vezetőjének.

Egy év múlva felülvizsgálják, a meglévő intézkedések, módszerek, így a testi fenyítés milyen hatással vannak a gyerekekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top