nlc.hu
Család

Mosolyog a magzat, ha az anyja sárgarépát eszik

Mosolyog a baba a pocakban, ha az anyja sárgarépát eszik

A Durham Egyetem tudósai a 4D ultrahang segítségével bizonyították be, hogy a babák már az édesanyjuk hasában is érzik az ízeket.

A tudósok a kísérletben a babák arckifejezéseit vizsgálták a terhesség 32. és 36. hete között, a tesztétel az édesebb ízű sárgarépa, és keserűbb ízű kelkáposzta volt. Az édesanyákat megkérték, hogy nyeljenek le egy kapszulát, ami vagy sárgarépa-, vagy kelkáposztaport tartalmazott, és még egy kérdőívet is kitöltettek velük arról, hogy az előző héten milyen zöldségeket ettek, mivel az étkezési szokásaik is befolyásolhatták a magzatok ízekre adott reakcióját írja a Blikk.

Sárgarépa

A magzatok szeretik a sárgarépát (Fotó: Getty Images)

A vizsgálat során kiderült, hogy a sárgarépa ízére gyakrabban került elő nevető reakció, a kelkáposzta ízét kóstolók pedig többször vágtak síró arckifejezéseket. A tudósok szerint a kísérletük eredménye azt mutatja, hogy a magzatok képesek érzékelni az anyjuk által elfogyasztott ételek ízét. További vizsgálatokkal azt is szeretnék megállapítani, hogy a kevésbé kellemes ételekkel való méhen belüli találkozás ­csökkentheti-e a születés utáni negatív reakciót az adott ízekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top