nlc.hu
Család

Szociális ellátás: az állam csak végső esetben segítene

Átírnák a szociális törvényt: az állam csak végső esetben segítene a rászorulókon

Ha a család, az önkormányzat és a jótékony szervezetek már nem tudnak, csak akkor segítene az állam.
Önkéntesek, köztük Sztarenki Dóra színművész (b2) ételt osztanak Budapesten a Hős utcában lakó rászorulóknak 2020. április 29-én.

Módosítaná a kormány az 1993. évi III. törvényt, amely meghatározza az állam által biztosított egyes szociális ellátások formáit és feltételeit. A tervezet szerint az állam csak végső esetben segítene – vette észre a törvényjavaslatot a 24.hu.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 2. §-a jelenleg így szól:

„A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.”

A kormány ezen változtatna Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter közös törvényjavaslatával. Felsorolják, hogy ki felel a szociális biztonságért, az állam pedig csak a legutolsó helyen van megemlítve.

  • (1) Az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős.
  • (2) Ha az egyén a szociális biztonságának megteremtésére önhibáján kívül nem képes, abban – anyagi lehetősége és személyes képessége arányában – a hozzátartozó kötelessége segíteni.
  • (3) Ha az egyén megélhetése önmaga és a hozzátartozók által nem biztosítható, a lakóhelye szerinti települési önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn.
  • (4) Az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és – erejükhöz mérten történő – segítése.
  • (5) Ha az egyén szociális biztonsága a (4) bekezdésben foglaltak ellenére nem teremthető meg, annak biztosítása az állam kötelezettsége.

A javaslat indoklása szerint egyébként a felsorolás sorrendet is jelez, valamint „az államnak a rászoruló személyekről való gondoskodása szubszidiárius jellegű”, vagyis kisegítő jellegű, csak végső esetben valósulhat meg, ha nincs más megoldás.

(Kiemelt kép: Önkéntesek, köztük Sztarenki Dóra színművész (b2) ételt osztanak Budapesten a Hős utcában lakó rászorulóknak 2020. április 29-én. A kép illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top